x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Alimetaţie: Criză mondială

Alimetaţie: Criză mondială

de Diana Grădinaru    |    11 Dec 2008   •   00:00

Criza economică riscă să aibă consecinţe dramatice asupra preţurilor produselor alimentare pentru populaţiile cele mai sărace.

Într-un comentariu apărut azi, directorul general al Institutului american de cercetare asupra politicii internaţionale alimentare (IFPRI), Joachim von Braun, subliniază că “reducerile la credite vor avea fără îndoială un efect important şi durabil asupra economiilor emergente, preţurilor la alimente şi asupra persoanelor care au mai multă nevoie de ele”.

Potrivit acestuia, “dublarea cheltuielilor cu cercetarea şi dezvoltarea agricolă în ţările în curs de dezvoltare între 2008 şi 2013, trecând de la 5 la 10 miliarde de dolari, ar putea mări procentul de creştere agricolă de 1,1% pe an şi ar putea scoate din sărăcie aproape 282 milioane de persoane, de acum şi până în 2020”. În schimb, după modelul IFPRI, “dacă creşterea economică mondială scade cu 2-3% şi investiţiile în cercetare şi dezvoltare agricolă scad în aceeaşi măsură, preţurile cerealelor vor fi în 2020 cu 30% mai mari decât cele care se preconizau înaintea recesiunii”.

×
Subiecte în articol: economic