x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Amenzi pentru cazanele de ţuică

Amenzi pentru cazanele de ţuică

de Jurnalul National    |    04 Sep 2007   •   00:00

Mulţi producători de băuturi spirtoase din Caraş-Severin au fost amendaţi cu 80.000 de lei, deoarece nu şi-au declarat instalaţiile de producere a alcoolului şi nu şi-au plătit accizele la zi.

Restricţiile la producerea şi comercializarea băuturilor spirtoase au intrat in vigoare de la inceputul acestui an, o dată cu aderarea la Uniunea Europeană. Conform noii legislaţii, autorităţile judeţene sunt obligate să ţină o evidenţă strictă a tuturor instalaţiilor din zonă, iar producătorii de ţuică sunt obligaţi să plătească accize dacă produc mai mult de 50 de litri de alcool.


IGNORANŢĂ. In satele din zona de munte a judeţului Caraş-Severin se face răchie de sute de ani, mai ales pentru comercializare. Mulţi dintre localnici n-au ştiut că de anul acesta trebuie să-şi inregistreze cazanele sau să plătească vreo taxă, aşa că acum s-au trezit cu amenzi usturătoare. "Au fost incheiate patru procese de contravenţie, două pentru comercializarea pe drumurile publice şi două pentru neinregistrarea cazanelor la Direcţia Finanţelor Publice. Cuantumul acestor sancţiuni e de 800 de milioane de lei vechi", a declarat Gheorghe Verdeţ, director Vama Caraş-Severin.


NEGOCIERI. Asociaţia Producătorilor de Răchie din Romănia, singura din ţară care promovează produsele tradiţionale şi locale, susţine că autorităţile vamale au comis abuzuri in timpul controalelor. "S-au dus acolo, au abuzat, au intrat peste producătorii de răchie, in casele lor, in curţile lor, le-au confiscat răchia", a susţinut Ion Borduz, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Răchie din Bant.


Asociaţia incearcă acum să ajungă la o inţelegere cu autorităţile, astfel incăt, pe baza declaraţiilor fiscale, producătorii să plătească accizele in momentul in care işi vănd ţuica.

×
Subiecte în articol: economic