x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ANAF verifică averile mari începând din august

ANAF verifică averile mari începând din august

11 Feb 2011   •   13:41

Guvernul va asigura până la finele lunii martie necesarul de personal pentru departamentul din ANAF care va verifica persoanele cu venituri mari, structura urmând să devină operaţională până în august, după ce vor fi aprobate şi normele de aplicare, reiese din scrisoarea de intenţie convenită cu FMI.

"Vom continua eforturile pentru a îmbunătăţi administrarea taxelor şi lupta împotriva evaziunii. Ordonanţa privind persoanele cu venituri mari a fost aprobată la finele lunii decembrie, îndeplinind astfel ţinta indicativă. (...) Vom asigura necesarul de personal pentru noul departament de analiză până la finele lunii martie şi vom dezvolta şi implementa o strategie de risc în linie cu cele mai bune practici până în August 2011", se arată în documentul citat de Mediafax.

Decizia Guvernului în ceea ce priveşte metodele indirecte, care vor sta la baza controalelor, urmează să treacă de Parlament, fiind o acţiune prioritară în acord.

Executivul a decis, la finele anului trecut, că persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat în ianuarie că Guvernul va forma un grup de lucru care să stabilească procedurile de impozitare a veniturilor nedeclarate şi va solicita asistenţa tehnică a Băncii Mondiale atât la elaborarea normelor de aplicare a acestei operaţiuni, cât şi la instruirea angajaţilor care vor fi implicaţi în acţiunea de control. El a menţionat că impozitarea averilor mari va ţinti 1-2% dintre contribuabili.

×
Subiecte în articol: anaf averi ilicite acord fmi