x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Analiza Sfin - Romănii stau la coadă la relaxare fiscală

Analiza Sfin - Romănii stau la coadă la relaxare fiscală

de Jurnalul National    |    26 Noi 2007   •   00:00

Romănia a traversat in ultimii trei ani o perioadă de relaxare fiscală, pe baza introducerii cotei unice de impozitare de 16% şi a scăderii contribuţiilor sociale de la 61% de pe timpul guvernării PSD la 46% in 2007, susţin guvernanţii.

Insă orice relaxare presupune costuri administrative şi de tranzacţionare. Iar antreprenorii romăni dau pe mere ce au căştigat pe pere: sunt obligaţi să stea la 96 de cozi anual. Şi asta doar pentru a plăti impozitele importante. Potrivit raportului Doing Business, realizat de Banca Mondială şi PricewaterhouseCooper’s (PwC), costul bănesc cu plata taxelor se ridică la 46,9% din profit.


CONTRADICŢII. In pofida a ceea ce spun guvernanţii, că avem cea mai redusă fiscalitate din Europa, Romănia se află pe poziţia 107 in lume in ceea ce priveşte ponderea in profit a taxelor şi impozitelor plătite de o companie intr-un an, cu o cotă de 46,9%, şi pe locul 11 in Uniunea Europeană. In ceea ce priveşte numărul de plăţi necesare pentru plata impozitelor, Romănia se află pe primul loc din coadă in UE (locul 4 in lume), cu 96 de plăţi la termen, eşalonate sau anticipate. Vicecampioana este Polonia, care işi forţează antreprenorii să se prezinte la Fisc de numai 41 de ori, autorităţile de aici fiind de două ori mai tolerante decăt cele de la Bucureşti. Motivul: antreprenorii trebuie să se prezinte atăt de des la Fisc din cauza legislaţiei stufoase. Codul Fiscal se schimbă de cel puţin trei ori pe an. Normele fiscale extrem de complicate impun companiilor alte costuri private, la o asemenea hărţogăraie financiară fiind necesară apelarea la firme de consultanţă. Firme care, in parte, sunt alcătuite de membri ai Ministerului Finanţelor, autori ai complicaţiilor fiscale. Şi care au tot interesul să producă o inflaţie de acte normative pentru a se face necesari pe piaţă. Un alt efect negativ al plăţii impozitelor in repetate tranşe este reprezentat de permanenta tentaţie a guvernanţilor de a fi nemulţumiţi de incasările la buget şi de a incerca să identifice modalităţi de majorare a acestora. Modificările din acest an privind reintroducerea plăţii TVA in vamă sau eliminarea aplicărilor măsurilor simplificate de plată a TVA la lucrările de montaj construcţii, sunt un exemplu in acest sens. Motivul invocat de Finanţe: incăsari reduse la buget. Efectul: un transfer de cash-flow din sectorul privat in cel public in valoare de 4,3 miliarde de lei in 2008. Căte zile alocă angajatorii plăţilor taxelor şi care este costul birocraţiei fiscale, citiţi pe larg in revista Săptămăna Financiară.

×
Subiecte în articol: economic