x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Antibiotice Iaşi: privatizarea continuă

Antibiotice Iaşi: privatizarea continuă

18 Feb 2008   •   00:00

AVAS va continua procesul de privatizare pentru societatea Antibiotice Iaşi, urmând ca la data de 18 martie să aibă loc licitaţia cu strigare pentru vânzarea pachetului de 53% din acţiuni deţinut de stat

AVAS va continua procesul de privatizare pentru societatea Antibiotice Iaşi, urmând ca la data de 18 martie să aibă loc licitaţia cu strigare pentru vânzarea pachetului de 53% din acţiuni deţinut de stat. Companiile care doresc să participe la licitaţie pot depune oferte până la data de 17 martie. Atanasiu se aşteaptă ca suma încasată să fie mai mare de 150 de milioane de euro, suma minimă la care a fost scoasă la mezat societatea.  Preşedintele AVAS a mai explicat că, înainte de aderarea ţării noastre la UE, a fost aprobată în urmă cu trei ani o hotărâre de guvern prin care s-a stabilit metoda de privatizare. Ulterior s-a constatat că aceasta încalcă normele europene, şi ca atare s-a luat decizia unei privatizări prin licitaţie publică.
Săptămâna trecută, Curtea de Apel Iaşi a admis suspendarea Hotărârii de Guvern nr. 1400 din 2007, prin care Executivul a decis vânzarea pachetului majoritar de acţiuni.

 

“Instanţa de judecată a hotărât cu drept de recurs să suspende aplicarea hotărârii de guvern până se judecă fondul problemei. Acest lucru înseamnă, conform legii din România, prin abrogarea unei legi sau unei hotărâri de guvern de abrogare a unui act anterior nu se repune actul anterior abrogat în funcţie. Deci, cu alte cuvinte, nu există o metodă de privatizare pe care să o fi stabilit Guvernul României în ceea ce priveşte acţiunile de la Antibiotice”, a explicat Atanasiu. În aceste condiţii, AVAS este cea care poate stabili modalitatea de vânzare pentru o societate care urmează a fi vândută.

 

JURIDIC. Potrivit lui Atanasiu, situaţia aduce atingere chiar dreptului de proprietate, iar acesta este garantat de Constituţie. “Astăzi suntem în situaţia în care sindicatele se judecă cu Guvernul pentru un lucru care nu le priveşte (…) Sindicatul nu are interes material în acest proces şi de aceea nici nu ar fi trebuit să fie dezbătută cererea lor, nu sunt acţiunile lor, nu e proprietatea lor, dreptul de proprietate în România este consfinţit de Constituţie, ca să-ţi exerciţi acest drept trebuie să exerciţi şi dreptul de a face ce vrei din proprietatea ta, de a dispune de ea, şi nu poate interzice nimeni ca proprietatea ta să o dispui într-un anumit fel, cum vrea el”,  a mai spus preşedintele autorităţii.
El a afirmat că în procesul privind societatea Antibiotice Iaşi a cerut să intre şi AVAS, ca parte, deoarece până acum era doar Guvernul.

×
Subiecte în articol: economic