x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie AOAR: majorarea la gaze e nejustificată

AOAR: majorarea la gaze e nejustificată

16 Sep 2008   •   00:00

Majorarea cu 10% a tarifelor la gazele naturale de la 1 octombrie este nejustificată, conform Asociaţiaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).



Majorarea cu 10% a tarifelor la gazele naturale de la 1 octombrie este nejustificată, conform Asociaţiaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). “AOAR a cerut public în repetate rînduri intervenţia Consiliului Concurenţei pentru a verifica justificarea cererii repetate a principalilor distribuitori de gaze de creştere a preţului gazelor naturale, indiferent de cota de import realizată, de mărimea companiei şi a costurilor sale specifice”, se precizează într-un comunicat al AOAR semnat de secretarul general Cristian Pîrvan.
AOAR cere ca Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) să îşi îndeplinească obligaţia legală de a verifica corect şi profesionist cererile companiilor din sectorul distribuţiei de gaze naturale şi să decidă exclusiv pe argumente economice.
Afaceriştii au mai luat la ochi şi agenţiile de rating internaţionale, care deplîng atitudinea “restrictivă” a unor agenţii naţionale de reglementare pentru energie şi chiar ale unor guverne din centrul şi estul Europei.
“AOAR a cerut în repetate rînduri aplicarea regulilor economiei concurenţiale şi companiilor energetice. Creşterea profiturilor acestora, preponderent prin creşterea repetată a preţurilor, este o dovadă a incapacităţii manageriale a acestora şi neconformă cu numeroasele lecţii predate managerilor români de consultanţii diferitelor entităţi financiare internaţionale”, se precizează în comunicat. Mai exact, după ce România a cerut “spargerea” monopolurilor de electricitate şi gaze, acum agenţiile de rating ar face lobby pentru monopolurile private. Astfel, AOAR aminteşte că Franţa sau Germania susţin structurile integrate de producţie, transport şi distribuţie a energiei electrice şi gazelor.
Ultima majorare a preţurilor la gaze, de 12,5%, s-a realizat de la 1 iulie. Ca urmare, inflaţia anuală a ajuns în acea lună la 9,04%. Distribuitorii au fost nemulţumiţi de cuantumul majorării.

×
Subiecte în articol: economic aoar