x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie AOAR: Privatizarea nu trebuie impusă de FMI

AOAR: Privatizarea nu trebuie impusă de FMI

de Vali Blanaru    |    08 Feb 2011   •   14:01

Privatizarea firmelor de stat trebuie realizată doar dacă România o consideră necesară, nu pentru că i se impune de către cineva, susţin reprezentanţii oamenilor de afaceri, care spun că există riscul să nu fie vândute doar firmele cu probleme, ci şi unele profitabile, precum Romgaz sau CEC Bank.

"A face privatizări nu pentru că este necesar, ci pentru că ni se impune este nociv. Nu credem că se vor vinde doar firmele cu probleme. Nu vrem să ne trezim că se va vinde Romgaz sau CEC", a declarat Florin Pogonaru preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

El a arătat că, pentru a deveni profitabile, firmele de stat trebuie să fie conduse pe baza unor criterii de performanţă.

"Întreprinderile de stat trebuie conduse pe bază de performanţă, nu pe preferinţe politice. Vrem să ştim cum şi-au îndeplinit criteriile de performanţă managementul companiilor, să vedem cum se schimbă oamenii din conducerea acestor firme. Poţi să aduci şi mama FMI-ului, dacă nu pui la conducere oameni după performanţă, pe aceste companii nu le salvează niciun FMI", a spus Pogonaru.

Premierul Emil Boc a anunţat, luni, la finalul negocierilor cu FMI, că firmele de stat cu pierderi vor fi clasificate, până la sfârşitul lunii iulie, în trei categorii, respectiv unităţi care îşi vor continua activitatea după ce vor fi restructurate, care vor fi privatizate sau care vor fi lichidate. Pentru companiile de stat va fi introdusă obligaţia efectuării periodice a unui audit extern, iar atribuţiile de verificare a managementului acestor companii vor fi transferate de la ministerele de resort către Ministerul Finanţelor.

La rândul său, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România, a precizat că Guvernul va decide pentru fiecare din cele peste 150 de companii de stat dacă le închide, le privatizează sau le păstrează în portofoliul propriu.

"Facem o analiză a companiilor publice. Sunt multe. Avem o listă parţială cu peste 150 de companii. Trebuie să facem o analiză, care sunt aceste companii, ce servicii prestează, dacă au arierate, pierderi, profit, dacă sunt eficiente. Primul pas elaborarea unei strategii pentru fiecare întreprindere publică", a afirmat Franks.

El a arătat că ulterior se va stabili dacă aceste companii nu sunt viabile şi trebuie închise, dacă sunt viabile şi merg spre privatizare sau dacă vor rămâne în portofoliul statului, din raţiuni economice sau strategice.
×