x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Apartamente pe zece ani

Apartamente pe zece ani

de Daniela Ivan    |    26 Mar 2009   •   00:00
Apartamente pe zece ani
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Jurnalul Naţional

Dezvoltatorii imobiliari au început să coboare preţurile cu procente cuprinse între 5% şi 40%, pentru a reuşi să-şi populeze ansamblurile finalizate care stau goale. Unii sunt dispuşi să închirieze locuinţele şi ulterior să le vândă, iar alţii le scot la vânzare doar pentru zece ani.



Criza a creat oportunităţi pe piaţa imobiliară românească, pe care în urmă cu şase luni nimeni nu le putea anticipa. Dezvoltatorii sunt dispuşi să negocieze preţurile care pleacă din start de la sume mai mici cu 20% faţă de anul trecut, în speranţa că vor dezmorţi cât de cât vânzările. În plus, au introdus posibilitatea cumpărării unei locuinţe pe termen de zece ani sau închirierea pe patru ani, cu posibilitatea cumpărării.

CHIRIAŞI ÎN LOC DE PROPRIETARI
Unii dezvoltatori imobiliari au început să ofere locuinţe în regim "time sharing", adică în regim de folosinţă pentru o perioadă determinată, conform legislaţiei europene. Un astfel de exemplu este Triumf Construct, care vinde în ansamblul Coral Break Resort din Mamaia apartamente de două camere la preţul de 10.500 de euro plus TVA. Dreptul de proprietate pentru aceste apartamente este transmis cumpărătorului pentru o perioadă de zece ani. Ansamblul este finalizat şi cuprinde şapte blocuri cu un total de 405 locuinţe. Şi dezvoltatorul Impact a găsit o soluţie originală pentru a popula cartierul Greenfield. Vinde contracte de închiriere, cu opţiune de cumpărare. Chiria variază între 1.800 şi 4.000 de lei pe lună, în funcţie de suprafaţa închiriată, dar şi de dotări, a declarat Carmen Săndulescu, director financiar Impact SA. În plus, proprietarul plăteşte o garanţie care variază între 35.000 şi 48.000 de lei, din care garanţia minimă de 20.000 de lei nu va fi restituită. "Este o alegere bună. Un apartament închiriat oferă posibilitatea dezvoltatorului să-şi achite ratele şi impozitele", a precizat Săndulescu. Ea a mai adăugat că Impact a încheiat în acest an 39 de contracte, dintre care 22 de închiriere cu opţiune de cumpărare, 13 cu plata integrală, patru cu plata în rate. Vânzările pe segmentul rezidenţial ale dezvoltatorului imobiliar Impact au scăzut în primele trei luni cu 47%, la 20 de milioane de lei, inclusiv TVA, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, când au totalizat 38 de milioane de lei.

PROIECTE MICI, SUPRAFEŢE REDUSE
Noile proiecte rezidenţiale care s-au lansat în acest an sunt de mici dimensiuni până-n 40 de locuinţe, au suprafeţe reduse, asemănătoare cu cele din blocurile ceauşiste, dar locaţii periferice. Acei dezvoltatori care s-au orientat către apartamente ieftine care să aibă preţuri similare cu cele construite înainte de 1990 reuşesc să atragă cumpărători. Un astfel de ansamblu este Red House, dezvoltat în zona Prelungirea Ghencea, care cuprinde 14 apartamente într-un imobil S+P+3 etaje. Aici, o garsonieră de 34 mp costă 34.000 de euro, inclusiv TVA, iar un apartament de două camere de 54 mp costă 54.000 de euro, plus TVA. Peste 5.000 de locuinţe noi, amplasate în 50 de proiecte imobiliare, sunt scoase la vânzare de dezvoltatori, cu ocazia Târgului Imobiliar Timon din Bucureşti, care se va desfăşura între 26 şi 29 martie la World Trade Center. Mai mult de 70% dintre locuinţele prezentate la târg sunt finalizate.

×
Subiecte în articol: economic