x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Apocalipsa după TVA, prevăzută de Videanu

Apocalipsa după TVA, prevăzută de Videanu

de Monica Iordache Apostol    |    27 Sep 2010   •   00:00
Apocalipsa după TVA, prevăzută de Videanu

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a recunoscut în faţa parlamentarilor, că majorarea TVA este dezastruoasă pentru economie, provocând o scădere cu 1,4%.

Videanu i-a răspuns deputatului PC Bogdan Ciucă, la o interpelare parlamentară privind impactul majorării TVA, cu o lungă scrisoare în care inventariază toate efectele negative ale măsurii luate de Guvernul Boc.

"Majorarea TVA are efecte conexe negative: asupra inflaţiei (...), asupra economiilor şi investiţiilor (...) , asupra performanţelor economice ale mediului de afaceri. În cazul majorării TVA se reduc în termeni reali şi veniturile situate peste medie, destinate în mare parte consumului de bunuri de folosinţă îndelungată sau economisirii şi investiţiilor. Ca urmare, impactul asupra reducerii în termeni reali a cererii interne este mai pronunţat. Totodată se reduce şi cererea pentru locuinţe şi alte investiţii", arată Videanu în scrisoarea postată pe site-ul Camerei Deputaţilor.

"Piaţa forţei de muncă va fi afectată, mai ales, în ceea ce priveşte oferta oficială de locuri de muncă. (...) Eventualele majorări (de salarii - n.r.) s-ar putea efectua prin trecerea unor salariaţi în şomaj sau în economia ascunsă", mai spune Videanu, calculând că majorarea TVA provoacă o scădere economică de 1,4%. "Analiza relevă că, în fapt, în scenariul actual economia românească ar înregistra o diminuare mai accentuată în anul 2010, până la -1,9% faţă de 2009, comparativ cu descreşterea PIB de -0,5% în anul 2010 dacă măsura nu ar fi fost luată", spune Videanu.

"Din punct de vedere al impactului bugetar, majorarea TVA cu 5 puncte procentuale poate conduce la un surplus de venituri bugetare de circa 4,5 miliarde lei, precum şi la un surplus de vinituri din CAS şi impozit pe venit de circa 700 milioane lei, aceste două venituri bugetare fiind datorate de fapt creşterii prin inflaţie", mai arată ministrul în răspunsul trimis lui Bogdan Ciucă în luna august, adică cu mai puţin de o lună înainte de a fi schimbat.

citiţi răspunsul lui Adriean Videanu la interpelarea lui Bogdan Ciucă privind impactul creşterii TVA asupra economiei -format pdf

×
Subiecte în articol: economic