x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Astra Asigurări, trimisă în faliment de justiţie

Astra Asigurări, trimisă în faliment de justiţie

de Adrian Stoica    |    03 Dec 2015   •   22:43
Astra Asigurări, trimisă în faliment de justiţie

Tribunalul București a aprobat joi cererea de faliment formulată de Autoritatea de Supraveghere Financiară împotriva companiei Astra Asigurări. Decizia nu este definitivă. În cazul în care decizia Tribunalului Bucureşti va fi menţinută de Curtea de Apel, Fondul de Garantare a Asiguraţilor va prelua sarcina de a despăgubi creditorii Astrei.

După mai multe amânări, Tribunalul Bucureşti a dat joi verdictul în cazul companiei Astra Asigurări. Judecătorii au decis intrarea în faliment a companiei controlate de Dan Adamescu. Prăbuşirea celui mai mare asigurător lasă în urmă 1,8 milioane de clienţi şi 2,5 milioane de poliţe. După dispariţia Astrei, Fondul va despăgubi fiecare creditor în limita plafonului maxim de 450.000 lei/ asigurare.

Dezastru peste tot în ţară
În prezent, la nivel naţional doar şapte service-uri mari repară maşinile în baza poliţelor de asigurare încheiate la Astra. „Nimeni nu vrea să repare aceste maşini pentru că nu ştiu când îşi vor recupera banii. La nivel naţional sunt acum circa 55.000 de dosare de daună. Dacă înmulţim fiecare dosar cu o daună medie de 1.200 de euro, ajungem la suma de 66 de milioane de euro”, ne-a declarat Cristian Munteanu, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Autorizate Independente.

Soluţii pentru ieftinirea RCA
La Comisia de buget-finanţe a Senatului au continuat ieri discuţiile între parlamentari, reprezentanţii companiilor de asigurare, ai transportatorilor şi ai service-urilor pentru a identifica măsurile ce pot fi luate pentru a duce la ieftinirea poliţelor RCA. Printre variantele agreate se numără scoaterea din componenţa RCA a Cărţii Verzi pentru anumite vehicule, cum ar fi cele care aparţin regiilor locale de transport, şi introducerea unui alt sistem de înmatriculare pentru acestea, eliminarea criteriului privind domeniul de activitate al firmei la încheierea unei poliţe RCA etc.

Există diferenţe şi de cinci ori între poliţele RCA încheiat de asiguratori pentru acelaşi tip de maşină utilizată în condiţii similare. Prin măsurile care vor fi luate în perioada următoare se doreşte ca această diferenţă să nu fie mai mare de 1,5 ori.
Andriescu Bogdan, preşedintele UNSICAR
 

×
Subiecte în articol: astra asigurari