x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Astra poate ramane fara politele RCA

Astra poate ramane fara politele RCA

19 Dec 2004   •   00:00

Societatea de asigurari Astra este acuzata de nereguli in activitatea desfasurata.

GABI GOLEA

CRIZA. Pentru milionarul Dan Adamescu, actionarul majoritar al Astra, 2005 se anunta un an cu probleme
Societatea de asigurare Astra SA nu ar trebui sa obtina aprobarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pentru asigurarea auto obligatorie RCA in anul 2005, potrivit unor documente primite la redactie.

ASIGURARI AUTO. Pentru a putea incheia polite de asigurari auto RCA, societatile de asigurare sunt obligate sa aiba un anumit coeficient de lichiditati, cu care sa poata plati obligatiile asumate, scaderea coeficientului sub un anumit nivel ducand la falimentul societatii.

In moment de fata, Astra doreste sa obtina din nou o aprobare pentru a practica asigurarile de tip RCA pentru anul viitor, asa cum rezulta si din anunturile publicitare din presa, cu toate ca nu are nici un fel de autorizatie de la CSA pentru asa ceva. Se pare ca in criza de lichiditati si neindeplinind cerintele legale, Astra a imprumutat la 30.09.2004 de la Libra Bank suma de 50 miliarde de lei pentru o perioada de 76 de zile, pentru a face dovada ca poseda lichiditati necesare primirii autorizatiei pentru politele RCA. Spre ghinionul companiei, normele Comisiei si implicit autorizarea firmelor pentru practicarea RCA au intarziat anul acesta, astfel incat Astra nu a putut restitui creditul la data scadenta si, mai mult, societatea nu mai are nici un fel de bani in conturi si amana la plata pe toti asiguratii care solicita despagubiri.

PROBLEME. Nu este primul an cand societatea de asigurare are probleme. Nici in decembrie 2003 Astra nu avea coeficientul de lichiditati care sa-i permita sa primeasca autorizatia RCA, pe care, de altfel, intr-o prima faza, nici nu a primit-o. Pana la urma insa, CSA a acordat autorizatia RCA societatii pentru anul 2004, dupa ce s-a facut "dovada" ca doua persoane particulare ar fi pus, pentru un termen foarte scurt de timp, cu titlu de imprumut, o suma de bani la dispozitia societatii Astra in anumite conturi din strainatate. Cele doua persoane particulare care au intins o mana de ajutor nu sunt nimeni altcineva decat Dan Grigore Adamescu si Carmen Palade, patronul firmei Nova Trade, cea care detine 75,67% din Astra, si respectiv directorul general al Unirea Shopping Center, magazin detinut tot de Adamescu.

SCANDAL. Anul trecut, actionarul majoritar al Astra a incercat sa majoreze capitalul social al firmei cu 36 milioane de dolari, reprezentata de fapt printr-un bloc cu o suprafata totala de circa 10.000 de metri patrati. Astfel, o cladire construita inainte de 1990 a ajuns unul dintre cele mai scumpe imobile de birouri din Romania, respectiv la o evaluarea de circa 3.500 de dolari/metru patrat. Birourile de clasa A (cele mai scumpe) se construiesc in Bucuresti la standarde mult mai ridicate si de 6-7 ori cu mai putini bani. Majorarea de capital de la Astra s-a facut fara aprobarea CSA, lucru obligatoriu din punct de vedere legal. Intre timp, ceilalti actionari de la Astra au solicitat instantelor judecatoresti anularea majorarii in natura a capitalului social, iar instanta a dispus anularea acesteia si a obligat Registrul Comertului sa treaca la radierea majorarii.

CONDUCERE ILEGALA
Un fapt straniu semnalat in documentele citate se refera la legalitatea conducerii societatii Astra chiar de catre Dan Grigore Adamescu. In clipa de fata, acesta se intituleaza presedinte, director general la Astra SA si semneaza actele oficiale cu aceste tituluri. Legea Speciala a Asigurarilor prevede insa anumite conditii pentru a putea fi director general intr-o firma de asigurari si numai cu aprobarea prealabila a CSA. Inainte de a avea o astfel de aprobare, nimeni nu poate folosi titlul de director general, iar actele semnate de o astfel de persoane sunt nule. Conform acelorasi surse, Adamescu nu indeplineste conditiile legale pentru a putea obtine aceasta aprobare.

×
Subiecte în articol: economic astra