Peste 50% din plăţile pe care FNGCIMM le-a făcut pentru credite neperformante au fost cauzate de insolvenţă şi au fost acordate pentru capitaluri de lucru şi nu pentru investiţii.
"Anul trecut, insolvenţa a fost sportul naţional din România", a subliniat Aurel Şaramet, care a solicitat modificarea legii insolvenţei. "Peste 50% dintre plăţile pe care le-am făcut au fost în cazuri de insolvenţă, şi asta demonstrează că legea trebuie schimbată, deoarece creditorii nu au nici o vină în dispariţia unei firme", a spus preşedintele FNGCIMM.
El a mai precizat că 80% dintre creditele acordate de Fondul de Garantare în 2009 au fost credite de supravieţuire, nu pentru investiţii şi dezvoltare economică. "Dacă nu am fi acordat garanţii pentru împrumuturile de supravieţuire vreo 5.000 de firme nu ar mai fi putut să-şi desfăşoare activitatea. Vreo 90.000 de locuri de muncă ar fi fost pierdute", a mai spus Şaramet.
El a mai precizat că în 2009 circa 80% din creditele acordate de Fond persoanelor juridice au fost destinate menţinerii unor garanţii pentru credite deja existente, de supravieţuire. Însă în acest an, Fondul îşi schimbă strategia şi doreşte să acorde garanţii pentru împrumuturile de investiţii, în special pe fonduri structurale.
Fondul de Garantare pregăteşte un produs destinat firmelor care doresc să acceseze bani europeni, pentru a le mări capacitatea de a accesa fonduri structurale.