Societăţile Alimentaţie Publică din Botoşani şi Textila Unirea din Bucureşti, privatizate înainte de anul 2000, s-au întors în portofoliul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), deoarece investitorii nu au achitat preţul total de cumpărare.
Societăţile Alimentaţie Publică din Botoşani şi Textila Unirea din Bucureşti, privatizate înainte de anul 2000, s-au întors în portofoliul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), deoarece investitorii nu au achitat preţul total de cumpărare. Statul a vândut în anul 1999 participaţia de 91,3% deţinută la societatea Alimentaţie Publică către omul de afaceri Constantin Cuciureanu, care s-a angajat să plătească un avans de 3.624 de lei, reprezentând 20% din preţul acţiunilor, şi să achite diferenţa de aproximativ 14.500 de lei în cinci rate anuale, plus dobânda care să acopere rata inflaţiei la care se adaugă două puncte procentuale.
“Investitorul nu a achitat ultimele două rate, în sumă totală de 5.797 de lei, astfel că AVAS a început executarea silită a firmei, încă din 2004, pentru recuperarea sumelor restante, instituind, ulterior, şi o poprire asupra sumelor prezente şi viitoare existente în conturile debitorului”, potrivit AVAS. Autoritatea a desfiinţat contractul de vânzare-cumpărare, a reţinut sumele plătite şi a iniţiat demersurile pentru reînscrierea ca acţionar, precum şi pentru obligarea cumpărătorului să achite daune în valoare de 30.239 de lei. Totodată, instanţa urmează să stabilească alte penalităţi, care vor trebui plătite de omul de afaceri sub formă de sancţiuni, dividendele încasate în anii precedenţi şi cheltuieli de executare silită.
TEXTILA. În ceea ce priveşte Textila Unirea, AVAS a reziliat contractul de privatizare încheiat în anul 1995 cu Asociaţia Salariaţilor. Cumpărătorul a plătit un avans de 54.530 de lei, reprezentând 20% din preţul acţiunilor, şi s-a obligat să achite diferenţa de 218.120 de lei în zece rate, în perioada 1996-2005. Cumpărătorul nu a achitat ultimele două rate, în sumă totală de 63.618 lei, astfel că AVAS a desfiinţat contractul de privatizare prin care a fost vândut un pachet de 70% din acţiunile firmei şi a iniţiat demersurile pentru obligarea cumpărătorului la plata de daune, plus alte penalităţi, dividende şi cheltuieli de executare silită, valoarea totală urmând să fie stabilită de către instanţă.