x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Avioane Craiova rămâne la stat

Avioane Craiova rămâne la stat

30 Sep 2008   •   00:00

Uzina Avioane Craiova rămâne în proprietatea statului român, după ce AVAS a respins pretenţiile cehilor de la Aero Vodochody.



Uzina Avioane Craiova rămâne în proprietatea statului român, după ce AVAS a respins pretenţiile cehilor de la Aero Vodochody.
Instituţia "va relua de urgenţă procesul de privatizare a SC Avioane SA Craiova, prin publicarea unei noi oferte de vânzare a pachetului de 80,9778 % din acţiuni", potrivit unui comunicat. Aero Vodochody cerea statului român "realizarea de AVAS, între data semnării şi data finalizării, a unui program de restructurare, cu disponibilizări colective de personal", dar şi despăgubiri pentru ceea ce vor găsi în societate şi care să meargă până la 50% din preţul oferit. Mai exact, firma cehă voia să ia înapoi jumătate din cele 16,3 milioane de euro puse pe masă. Conform AVAS, aceste pretenţii "încalcă orice regulă ce guvernează o ţară democratică şi o economie de piaţă liberă şi nu pot fi acceptate".  Oferta îmbunătăţită depusă de investitorul ceh era în total de 16,3 milioane de euro. Din acest total doar 4,1 milioane de euro erau pentru cele 80,9% din acţiuni, în condiţiile în care societatea are 12 hectare de teren. Investiţiile asumate erau puţine şi întinse pe ani mulţi. Aero Vodochody e interesată şi de privatizarea IAR Ghimbav, companie care deţine şi ea o zestre de 136 de hectare de teren, în care halele industriale ocupă 36 de hectare, iar restul de 100 de hectare nu sunt folosite. Asupra companiei cehe planează şi eşecul parteneriatului cu Boeing, care în 2006 şi-a luat tălpăşiţa, veniturile companiei în 2005 fiind de doar 134,2 milioane de dolari, de cinci ori mai puţin faţă de 2001. În plus, trei din cei cinci parteneri ai PENTA, fondul de investiţii care deţine Aero Vodochody, sunt absolvenţi ai Institutului de Stat pentru Relaţii Internaţionale de la Moscova! (D.I.)

×
Subiecte în articol: economic