x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Balcanii, "viciu" germanic

Balcanii, "viciu" germanic

de Alexandru Radescu    |    17 Sep 2010   •   00:00

Balcanii sunt o afacere periculoasă pentru marile companii germane din IT&C. Nici nu s-a potolit vârtejul judiciar în care a fost prins Siemens, că în plin plan este proiectat Deutsche Telekom, cel mai mare operator telecom din Europa. Grupul german, precum şi preşedintele acestuia, Rene Obermann, sunt vizaţi de o anchetă privind acordarea de mită în Balcani. Cazul ar implica acordarea a milioane de euro sub formă de mită în ţări balcanice, între care Macedonia şi Muntenegru.

De altfel, aceeaşi zonă geografico-istorică a mai purtat gigantul german şi într-un scandal internaţional legat de "spionaj". În mai 2009, o angajată a unei filiale croate a grupului DT a anunţat că va da în judecată compania-mamă, pentru că a spionat-o în 2004. Publicaţiile germane Handelsblatt şi Der Tagesspiegel afirmau la acea dată că operatorul încredinţase unor agenţii de detectivi privaţi sarcina anchetării candidaţilor la anumite posturi importante în filialele sale din Balcani şi Europa de Est.

În ceea ce priveşte Siemens, şirul scandalurilor legate de corupţie balcanică pare interminabil, un dosar consistent fiind legat de Olimpiada de la Atena din 2004. În luna mai a acestui an, fostul ministru socialist grec Tassos Mantelis a recunoscut că a primit în 1998 200.000 de mărci germane (100.000 de euro) din partea companiei Siemens. Un alt politician grec, Theodore Tsoukatos, tot socialist, a recunoscut şi el că a primit bani de la Siemens, un milion de mărci (420.000 de euro), în 2000.

De asemenea, în iunie 2010, directorul general al OTE, Panagis Vourloumis, a fost acuzat de abuz de autoritate în cazul unor contracte supraevaluate, de 54 milioane de euro, încheiate cu grupurile Siemens şi Intracom, important furnizor de soluţii IT&C din sud-estul Europei. OTE este controlat în proporţie de 30% de grupul german Deutsche Telekom, iar statul elen deţine 20% din capitalul companiei. Operatorul telecom controlează în România companiile Romtelecom, Cosmote şi lanţul de retail GSM, Germanos.

×
Subiecte în articol: economic