x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banca Mondială: România, printre ţările cel mai afectate de criză

Banca Mondială: România, printre ţările cel mai afectate de criză

22 Iun 2009   •   00:00
Banca Mondială: România, printre ţările cel mai afectate de criză

Dintre toate regiunile în curs de dezvoltare, Europa şi Asia Centrală au fost lovite cel mai dur de criza mondială economică şi financiară. În opinia Băncii Mondiale, PIB-ul României va suferi o reducere de -4 la sută în 2009, va înregistra o creştere de 0,5 la sută în 2010 şi de 2,5 la sută în 2011.



Deficitul de cont curent va înregistra scăderi anuale de -8,4 la sută în 2009, -7,5 la sută anul viitor şi -8,7 la sută în 2011.

Raportul BM, dat publicităţii astăzi la Seul,  arată că în primul trimestru al anului curent, România a înregistrat pentru prima oară o scădere a activităţii economice (-6,4 la sută). Un alt aspect negativ evidenţiat de BM este diminuarea concomitentă a intrărilor de capital şi a exporturilor, care au dus la scăderea producţiei industriale cu 12 la sută în primul trimestru al anului 2009, faţă de aceeaşi perioadă din 2008.

'Industria auto românească, considerată a fi cea mai vulnerabilă din regiune, a beneficiat de programul de casare a automobilelor vechi din Germania. Exporturile de autoturisme au crescut cu 62 la sută în primul trimestru al anului 2009, ceea ce a compensat scăderea cu 51 la sută a vânzărilor interne de autoturisme noi în primele patru luni ale anului', se arată în Raportul BM, citat de Agerpres.

Pe piaţa muncii, sumele trimise în România de muncitorii aflaţi în străinătate au reprezentat 5 la sută din PIB în 2007, iar declinul unor activităţi precum cele menajere, agricultura şi construcţiile au dus la reducerea acestor intrări. În lunile februarie-martie, şomajul în regiunea Europei Centrale şi de Est a crescut cu 1 la sută faţă de valoarea din primul semestru din 2008.

Înainte de a apela la sprijinul FMI şi al altor organisme financiare internaţionale, România avea datorii externe pe termen scurt care reprezentau 50 la sută din rezervele naţionale. În perioada septembrie 2008 - mai 2009, nouă ţări din regiune au semnat acorduri cu FMI, totalizând o sumă de 55,8 miliarde primită ca sprijin. (V.A)

×
Subiecte în articol: economic sută