x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bancherii pun condiţii

Bancherii pun condiţii

de Daniela Ivan    |    22 Mai 2009   •   00:00
Bancherii pun condiţii
Sursa foto: GRIGORE POPESCU/ROMPRES/FOTO

Bancherii spun că măsura Guvernului de a garanta creditele pentru cumpărarea primei locuinţe poate revigora împrumutul imobiliar numai dacă garanţia statului va fi certă şi exigibilă în maximum 90 de zile.



Chiar dacă statul preia tot riscul, reprezentanţii mediului bancar susţin că eligibili vor fi numai tinerii care au venituri certe şi care plătesc şi un avans. "Această garanţie a statului nu va schimba nimic pentru solicitanţii care nu au venituri lunare certe şi suficiente", a declarat preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen (foto).

El a mai precizat că nu este bine ca un client să nu aibă nici un risc, pentru că nu mai este interesat să plătească. Pe de altă parte, garanţia statului trebuie să fie certă şi exigibilă în maximum 90 de zile, pentru că după această dată cresc provizioanele, a explicat Petre Bunescu, vicepreşedinte BRD.

ECHILIBRARE
În schimb, măsura ar putea produce efecte pozitive prin dezgheţarea creditului imobiliar pentru clienţii eligibili prin scăderea costului creditării. "Este o măsură pozitivă, dar trebuie foarte bine calibrată şi discutată. Altfel, să nu se ajungă ca statul să-şi asume riscuri pe care într-o primă fază nu le poate evalua", a declarat Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank România.

Şi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, confirmat ieri în funcţie, consideră că decizia Guvernului este bună, pentru că va duce la o creditare mai relaxată pentru bănci şi va revigora şi piaţa construcţiilor.

Agenţii imobiliari spun că garantarea creditelor pentru cumpărarea primei locuinţe, în limită maximă de 60.000 de euro, ar putea impulsiona piaţa imobiliară şi a construcţiilor, dar rezultatul depinde de modul cum va fi aplicat programul şi de reacţia băncilor. "Chiar dacă Guvernul acordă garanţii de rambursare a creditelor, băncile nu vor să se încurce cu execuţiile de garantare, ci să-şi asigure un flux constant de capital pe perioada creditului acordat", a declarat Radu Zilişteanu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare.




Premierul Emil Boc a anunţat că statul va garanta creditul pentru cei care achiziţionează pentru prima dată o locuinţă şi care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.

"Dorim să-i sprijinim în mod direct pe cei aflaţi în faţa achiziţionării primei case. Ştim ce dificultăţi există: fie nu există bani pentru plata avansului la bancă, fie uneori nu există salariu suficient pentru a-ţi putea plăti ratele aferente unei case pe care o cumperi şi pentru care te împrumuţi de la bancă. Decizia de garantare a creditului este un spijin direct şi pentru sectorul construcţiilor", a spus Boc. Privită prin prisma declaraţiilor bancherilor şi a agenţilor imobiliari, măsura lui Boc pare pur electorală.

EXPUNEREA PE ROMÂNIA
Bancherii spun că expunerile pe care băncile-mamă s-au angajat să le menţină în România includ şi externalizările. "Tot ce am discutat la Viena şi la Bruxelles despre expunere include şi creditele contabilizate la nivel de grup aferente României. La anumite bănci sunt externalizate, la altele contabilizate direct la centru. Dacă sunt externalizări în grup, expunerea pe România nu se schimbă. Datele BNR arată doar expunerea pe subsidiare", a declarat Steven van Groningen.

El a explicat că în momentul externalizării se reduce expunerea grupului pe plan local şi creşte expunerea la nivel central. Van Groningen a combătut informaţiile potrivit cărora băncile-mamă ar fi retras sume importante în ultimele luni, deşi s-au angajat să îşi menţină expunerea pe România.

×
Subiecte în articol: economic