Numărul mare al firmelor care au intrat în insolvenţă anul trecut a atras atenţia Băncii Naţionale a României, mai ales că multe din aceste firme au credite neperformante luate de la băncile din România. BNR va lansa în dezbatere publică un proiect de reglementare prudenţială privind deţinerea temporară de acţiuni de către o instituţie de credit, a anunţat Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale.
Actul normativ ar permite băncilor să preia acţiuni ale companiilor cu datorii în contul sumelor aferente creditelor neperformante şi atunci când deţin mai puţin de 60% din totalul datoriilor acestor societăţi.
„Este posibil să renunţăm la dispoziţia că băncile trebuie să deţină cel puţin 60% din debitele companiei pentru a realiza conversia creditelor în acţiuni. (…) Pe de altă parte, direcţia de Supraveghere din BNR are rezerve privind excesul de preluare de acţiuni”, a spus Isărescu. El a precizat că această prevedere va obliga băncile să-şi stabilească structuri capabile să gestioneze participaţiile dobândite. „Managementul trebuie recrutat extern. Băncile nu sunt ca atare pregătite de aşa ceva, au personal limitat care se poate ocupa de aşa ceva. În interior, băncile trebuie să-şi stabilească structuri capabile să gestioneze participaţiile dobândite”, a spus Isărescu.
Instituţiile de credit ar putea fi interesate de acest act normativ având în vedere că provizioanele aferente creditelor neperformante le erodează semnificativ profiturile. În 2010, doar 20 din cele 42 de bănci au mai obţinut profituri.
Mircea Cotiga, director Direcţia Recuperare şi Prevenire a Fraudelor din cadrul Unicredit Ţiriac Bank, a menţionat că la actuala situaţie de insolvenţă s-a ajuns din cauza lipsei de colaborare între bănci şi companii.
Pe de altă parte, Bogdan Olteanu (foto), viceguvernatorul BNR, spune că antreprenorii din România s-au grăbit să retragă bani din companii, poate mai devreme decât ar fi permis redresarea acestora, preferând să devină rentieri. „Un lucru la care merită să medităm este dacă antreprenorii nu s-au grăbit să devină rentieri, să scoată banii din companii, în mod legal şi legitim, poate mai devreme decât ar fi permis acelor companii să supravieţuiască. Suntem într-un cerc vicios”, a spus Olteanu.
Criza a omorât anul trecut circa 21.692 de firme, a căror cifră de afaceri totalizează aproximativ 17,4 miliarde lei, circa 4,1 miliarde euro.