x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile au ţinut sus preţul imobiliarelor

Băncile au ţinut sus preţul imobiliarelor

de Daniela Ivan    |    06 Apr 2011   •   19:48

Piaţa imobiliară ar fi putut scădea cu 70%-80%, nu numai cu 30%, cum s-a întâmplat, dacă băncile nu aveau o atitudine prudentă în ceea ce priveşte executarea garanţiilor, a de­clarat Simona Neagu, partener al Ca­sei de avocatură Nestor Nestor Di­cu­lescu Kingston Petersen (NNDKP). „Dacă băncile nu ar fi avut un comportament prudent în ceea ce priveşte executarea garanţiilor, piaţa imobi­liară ar fi fost nenorocită. Piaţa nu ar fi scăzut cu 30%, ci cu 70%-80%. Efec­te­le pieţei imobiliare asupra eco­no­miei sunt puternice, astfel că ar duce la afectarea debitorilor care nu sunt în dificultăţi în relaţia cu băncile pentru că li se vor devaloriza garan­ţiile”, a spus Neagu. La rândul său, Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, a arătat că, pentru ca o piaţă să poată reac­ţiona elastic, trebuie să aibă o anumi­tă profunzime, ceea ce nu e cazul pie­ţei imobiliare din România.

„Este o piaţă superficială, cererea solvabilă este mică. Capacitatea de a finanţa achiziţia de locuinţe, cere­rea sunt reduse, iar aruncarea pe piaţă a unor active ar duce la dezechilibre”, a spus Olteanu. Acesta a mai pre­cizat că nivelul creditelor neper­for­mante va atinge vârful la mijlocul acestui an, iar piaţa valori­ficărilor are o întârziere de doi ani. În schimb, pentru activele imobiliare, valorificarea ar putea dura şi cinci-şase ani. „Atunci îşi va reveni piaţa imobiliară”, a explicat oficialul BNR.

Vestea bună este că şi costul cre­ditării va scădea semnificativ în 2011, iar produsele de creditare vor avea o accesibilitate mai mare. „În ultimele trei luni din 2010, dobânzile la cre­dite au scăzut, în general, cu peste trei pro­cente, iar anul acesta va continua scă­derea dobânzilor la credite”, a spus Oana Petrescu, vicepreşedinte al Băncii Comerciale Române. Ea a menţionat că la scăderea dobânzilor la credite a contribuit şi concurenţa de pe piaţa bancară locală, unde 12 bănci sunt în competiţie pentru 90% din piaţă, spre deosebire de alte state europene unde patru-cinci bănci împart piaţa.

×
Subiecte în articol: economia