Piaţa imobiliară ar fi putut scădea cu 70%-80%, nu numai cu 30%, cum s-a întâmplat, dacă băncile nu aveau o atitudine prudentă în ceea ce priveşte executarea garanţiilor, a declarat Simona Neagu, partener al Casei de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP). „Dacă băncile nu ar fi avut un comportament prudent în ceea ce priveşte executarea garanţiilor, piaţa imobiliară ar fi fost nenorocită. Piaţa nu ar fi scăzut cu 30%, ci cu 70%-80%. Efectele pieţei imobiliare asupra economiei sunt puternice, astfel că ar duce la afectarea debitorilor care nu sunt în dificultăţi în relaţia cu băncile pentru că li se vor devaloriza garanţiile”, a spus Neagu. La rândul său, Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, a arătat că, pentru ca o piaţă să poată reacţiona elastic, trebuie să aibă o anumită profunzime, ceea ce nu e cazul pieţei imobiliare din România.
„Este o piaţă superficială, cererea solvabilă este mică. Capacitatea de a finanţa achiziţia de locuinţe, cererea sunt reduse, iar aruncarea pe piaţă a unor active ar duce la dezechilibre”, a spus Olteanu. Acesta a mai precizat că nivelul creditelor neperformante va atinge vârful la mijlocul acestui an, iar piaţa valorificărilor are o întârziere de doi ani. În schimb, pentru activele imobiliare, valorificarea ar putea dura şi cinci-şase ani. „Atunci îşi va reveni piaţa imobiliară”, a explicat oficialul BNR.
Vestea bună este că şi costul creditării va scădea semnificativ în 2011, iar produsele de creditare vor avea o accesibilitate mai mare. „În ultimele trei luni din 2010, dobânzile la credite au scăzut, în general, cu peste trei procente, iar anul acesta va continua scăderea dobânzilor la credite”, a spus Oana Petrescu, vicepreşedinte al Băncii Comerciale Române. Ea a menţionat că la scăderea dobânzilor la credite a contribuit şi concurenţa de pe piaţa bancară locală, unde 12 bănci sunt în competiţie pentru 90% din piaţă, spre deosebire de alte state europene unde patru-cinci bănci împart piaţa.