x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile portugheze ameninţă statul pentru a lua un împrumut internaţional pe termen scurt

Băncile portugheze ameninţă statul pentru a lua un împrumut internaţional pe termen scurt

05 Apr 2011   •   15:03

Banco Espirito Santo, Millennium bcp şi Banco BPI au ameninţat autorităţile portugheze că nu vor mai cumpăra titluri de stat pentru a finanţa administraţia dacă statul iberic nu va lua un împrumut pe termen scurt până la alegerile din 5 iunie, scrie CNBC, care citează Jornal de Negocios.

Publicaţia notează că şefii celor trei bănci, din care Millenium este prezentă şI în România, s-au întâlnit cu guvernatorul băncii centrale portugheze pentru a-şi prezenta viziunea.
Carlos Santos Ferreira, şeful Millennium bcp, cea mai mare bancă privată din această ţară, a spus într-un interviu televizat de luni că “este indispensabil că ţara trebuie să se împrumute pe termen scurt”. Un purtător de cuvânt al instituţiei nu a comentat iar nimeni din banca centrală nu a confirma raportul.

Un împrumut pe termen scurt a fost sugerat de Pedro Passos Coelho, liderul Social-Democraţilor, ca o soluţie la incertitudinile cauzate de demisia guvernului condus de Jose Socrates după ce Parlamentul lusitan a respins noi măsuri de austeritate luna trecută.
Coelho a spus într-un interviu pentru Reuters că un astfel de împrumut de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şI Uniunea Europeană (UE) ar putea domoli îngrijorările în privinţa a două scadenţe la plată, pe care ţara trebuie să le facă în aprilie şI iunie.

Acest împrumut ar fi separat de orice salvare, despre care economiştii spun că e virtual inevitabilă.
Moody's a mai redus azi încă o dată, cu o treaptă, datoria suverană spunând că viitorul guvern va avea nevoie de sprijin de la UE de urgenţă.

Dobânda la titlurile de stat portugheze a ajuns la 9%, nivel foarte mare

Jornal de Negocios a avut şI un editorial separat, intitulat “Game over, am pierdut, domnule inginer”, cu referinţă insitenţa cu care fostul premier Jose Socrates menţiona că ţara nu are nevoie de ajutor extern.
Socrates a promis luni să lupte pentru a rezista unui împrumut financiar străin pentru ţara îndatorată, inclusiv împotriva celui pe termen scurt sugerat de opoziţie. |ntrebat despre posibilitatea unui împrumut de la FMI, el a spus că nu are cunoştinţă de vreun produs financiar al Fondului care să nu vină cu un program şI condiţii.

Miniştrii de finanţe ai UE vor discuta vineri problemele Portugaliei, potrivit unei surse din zona euro citată de Reuters. 

×