x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani buni din creiere antrenate

Bani buni din creiere antrenate

07 Iul 2004   •   00:00

BUSINESS

Internet-ul este un domeniu in care cei ce au spirit de intreprinzator si pricepere in web design pot incepe o afacere fara investitii prea mari.
ADRIAN MIHAI

La inceputul anului 2002, trei tineri s-au asociat si au inceput o afacere. Aveau 22 de ani si erau inca studenti la facultati cu profil informatic, asa ca decizia de a alege design-ul web si programarea ca domeniu de activitate a fost fireasca. "Cea mai importanta investitie pe care am facut-o a fost timpul liber, pe care acum nu-l mai avem deloc", spune Vlad Gladin, unul dintre asociati.

RECLAMA APROAPE PE GRATIS. Dupa sase luni de la infiintare au lansat un sistem de banner exchange, adzone.ro, care permite proprietarilor de site-uri Internet sa-si faca reclama gratuit, in mod reciproc. Acum, acesta a ajuns printre primele trei, cu aproape 10 milioane de reclame afisate in fiecare luna.

O parte dintre afisari revin firmei, ca plata pentru serviciul oferit. Asa, ei au reusit sa-si faca reclama serviciilor proprii, cu costuri minime. Intreprinzatorii incearca sa le ofere clientilor servicii integrate: inregistreaza domenii de Internet, realizeaza si gazduiesc site-uri. Mai mult chiar, daca un client are nevoie de o anumita aplicatie software specifica activitatii sale, tinerii programatori incearca sa o realizeze.

Pentru a atrage clientul, etapa de analiza a proiectului, care in Occident este platita, ei o fac in mod gratuit, fiind practic o investitie pe care firma o realizeaza in speranta ca va castiga contractul. La fel se intampla si cu realizarea site-urilor. Prima propunere grafica este realizata inaintea incheierii contractului, dar, dupa cum spune Gladin, merita sa risti pentru ca cei mai multi dintre cei care ajung in aceasta faza devin clienti.

PIATA IN CRESTERE. Daca piata de publicitate on-line este foarte slaba, nu acelasi lucru se poate spune si despre cea a design-ului web. O crestere a interesului pentru astfel de servicii a fost sesizata de intreprinzatori in ultimele doua-trei luni. "Inainte, potentialii clienti spuneau: "Ce imi trebuie mie?" cand auzeau propunerea de realizare a site-ului, dar acum au inceput sa-si dea seama de importanta unei pagini Internet", spune Gladin. Una dintre explicatiile pe care intreprinzatorii au gasit-o ar fi chiar initiativa pe care Connex a avut-o de a limita accesul gratuit la anumite servicii. "Asa au inteles clientii ca Internet-ul nu este gratuit ", explica intreprinzatorii. In afara de site-urile realizate pentru clienti, firma are si un site propriu, sonerii.ro, care "aduce un venit sigur", dupa acum afirma reprezentantii firmei. In proiect mai sunt si alte aplicatii, cum ar fi un catalog on-line destinat firmelor care vor sa-si promoveze produsele.
×
Subiecte în articol: economic