x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani-cadou pentru gunoaie

Bani-cadou pentru gunoaie

13 Ian 2005   •   00:00

"Bani gratis" pentru reciclarea deseurilor. Paradoxal, nimeni nu se agita sa-i contracteze, desi pana la epuizarea termenului-limita de depunere a dosarelor au mai ramas circa doua saptamani.

ELENA STAN

ECOLOGIC. Muntii de deseuri din Romania pot fi reciclati din finantari nerambursabile
Firmele din zona de Dezvoltare Regionala Centru nu au depus nici un dosar pentru a avea acces la fondurile nerambursabile puse la dispozitie de Uniunea Europeana. Termenul-limita de depunere a dosarelor este 30 ianuarie 2005, ora 16:00.

Conform Programului PHARE 2003 Coeziune Economica si Sociala - Schema de Investitii Mici de Gestionare a Deseurilor - , Romania poate beneficia de fonduri nerambursabile. Suma indicativa global disponibila este de 5,33 milioane de euro. Din aceasta suma, 4 milioane de euro provin din fonduri PHARE, iar 1,33 milioane reprezinta cofinantare de la bugetul de stat. Sprijinul financiar pentru proiecte se va incadra intre 300.000 si 1.000.000 de euro pe proiect.

Finantarea nerambursabila nu poate depasi 90% din valoarea totala a costurilor eligibile ale proiectului. Fiecare beneficiar trebuie sa contribuie cu un aport propriu de cel putin 10%, in numerar, din bugetul proiectului. Contributia in natura nu este considerata ca fiind cost eligibil.

ASISTENTA. Acest proiect ofera autoritatilor publice locale responsabile cu gestionarea deseurilor asistenta tehnica si financiara. Astfel, activitatile proiectului vor consta in: constructia de statii de pretratare biomecanica a deseurilor menajere, constructia unor platforme de compostare, dezvoltarea reabilitarea sistemelor de salubrizare din localitatile care nu dispun inca de un sistem de salubrizare, crearea unei infrastructuri de colectare, utilizarea unor spatii temporare de depozitare etc., inclusiv colectarea selectiva.

Proiectul se adreseaza regiunilor care au elaborat Planul Regional de Gestionare a Deseurilor (PRGD), care este aprobat de Guvernul Romaniei. Desi aceste autoritati stiu despre proiect, o singura regiune din opt existente in tara a fost considerata eligibila, intocmind un plan de dezvoltare regionala. Astfel, acest proiect se adreseaza numai judetelor ce fac parte din Regiunea Centru: Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. In aceste conditii, Regiunea Centru ar trebui sa functioneze ca un proiect-pilot pentru restul Romaniei, fiind un model de referinta pentru activitatile viitoare ce vor fi sustinute prin programele europene care se vor extinde si la celelalte regiuni din tara.

DOSARE

"Solicitantii cauta sa profite de tot timpul disponibil pentru a pune in ordine toate actele necesare pentru o asemenea cerere. Sunt foarte multe lucruri care trebuie facute bine, deoarece daca un act este gasit in neregula dosarul va fi respins, fara drept de revenire asupra lui" - responsabil ADR Regiunea Centru

CONDITII DE FINANTARE
Durata unui proiect nu poate depasi 24 de luni. Solicitantii pot actiona individual sau asociati intr-un consortiu cu alte organizatii partenere. Partenerii solicitantilor participa in proiectarea si implementarea proiectului, iar costurile implicate de acestia sunt eligibile in aceeasi masura ca cele propuse de beneficiarul finantarii. Activitatile trebuie sa se desfasoare in Regiunea Centru, care indeplineste cerintele prevazute de Fisa Standard de Programare PHARE 2003 pentru Coeziune Economica si Sociala. Pentru a indeplini cerintele Uniunii Europene in sectorul deseurilor, trebuie luate in considerare urmatoarele masuri: cresterea nivelului de selectare colectiva, reducere volumului de deseuri periculoase depozitate, reducerea cantitatii de deseuri biodegradabile, reducerea cantitatii de deseuri depozitate necontrolat, reducerea impactului deseurilor asupra mediului.

ACTE NECESARE
Pentru a avea acces la finantare, solicitantii trebuie sa completeze formularul de cerere de finantare nerambursabila sa faca o estimare a bugetului, sa ataseze copii ale statutelor organizatiei solicitante, ale celui mai recent raport anual ale solicitantului si ale situatiilor contabile. Alte documente necesare sunt: copie a deciziei Consiliului Local/Judeten care sa ateste cofinantarea de minimum 10% din costurile totale, in numerar, copii ale studiilor de fezabilitate elaborate in conformitate cu formatul solicitat de legislatia romana, incluzand obiectivul, localizare, descrierea cantitativa, estimarea costurilor investitiei, analiza financiara, analiza socio- economica, analiza de risc si senzitivitate, precum si copii ale aprobarilor Studiului de Fezabilitate de catre autoritatile locale, CV-ul managerului de proiect si al altor persoane responsabile cu realizare activitatilor-cheie din proiect, copii ale documentelor care demonstreaza proprietatea asupra terenului/cladirii unde proiectul de infrastructura va fi implementat. Cererile de finantare se trimit in plic sigilat, prin posta, recomandat, mesagerie expresa sau inmanate personal la adresa Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Regiunea Centru, Str. Decebal nr. 12, cod 2500, Alba Iulia. Cererile trimise prin orice alte mijloace vor fi respinse.
×
Subiecte în articol: economic proiect regiunea centru