x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani europeni pentru joburi

Bani europeni pentru joburi

de Daniela Ivan    |    08 Iul 2014   •   19:16
Bani europeni pentru joburi
Uniunea Europeană ne dă 200 de milioane de euro pentru 10.000 de locuri de muncă destinate persoanelor vulnerabile care locuiesc la ţară

Peste 10.000 de locuri de muncă vor fi create în mediul rural prin intermediul programului Promovarea incluziunii sociale, a declarat Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Aceste locuri de muncă se adresează persoanelor aflate în situaţii dificile, cum ar fi cele cu dizabilităţi, victimele violenţei în familie sau tineri peste 18 ani care au părăsit instituţiile de protecţie a copiilor.

“Bugetul acestui program este de 200 de milioane de euro din fonduri europene. Acest program se lansează şi în context european, dar şi adaptat la nevoile României. Prin acest program pot fi înfiinţate 1.000 de întreprinderi sociale şi se pot crea peste 10.000 de locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi, familiile cu mai mult de doi copii, dar şi familiile monoparentale, femeile în situaţii de risc, persoanele rome, victimele violenţei în familie”, a declarat Rovana Plumb.

Condiţii de eligibilitate

Programul se adresează cu preponderenţă mediului rural, iar întreprinderile sociale care se vor înfiinţa vor duce la reducerea decalajelor dintre local şi urban.
O întreprindere socială va fi finanţată prin acest program doar dacă se creează minimum patru locuri de muncă, iar în cazul a două structuri sociale, numărul de locuri de muncă trebuie să fie de minimum 12. De asemenea, perioada în care locurile de muncă nou-înfiinţate trebuie menţinute este de cel puţin şase luni.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, şi prim-ministrul Victor Ponta au lansat ieri ghidul privind dezvoltarea economiei sociale, aferentă Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, Axa Prioritară 6 “Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul Major de Intervenţie 6.1. Obiectivul general al Axei prioritare 6 “Promovarea incluziunii sociale” este facilitarea accesului pe piaţa muncii a grupurilor defavorizate, în scopul creării de locuri de muncă.

Ponta: Să folosim corect fondurile europene

România are o imagine proastă în ceea ce priveşte capacitatea de integrare a comunităţilor defavorizate, ca de exemplu cea a romilor, a declarat premierul Victor Ponta. “Una din cele mai mari provocări pentru perioada 2014-2020 este să folosim corect şi eficient fondurile europene, şi nu doar cele ale României, pentru a avea rezultate concrete în ceea ce priveşte integrarea tuturor comunităţilor defavorizate, în primul şi în primul rând mă refer aici la romi, pentru că în Europa, în acest moment, România are cea mai bună imagine în ceea ce priveşte creşterea economică şi are în continuare cea mai proastă imagine privind capacitatea de integrare a diverselor comunităţi defavorizate”, a spus Ponta. Acesta a mai precizat că absorbţia fondurilor europene merge în direcţia dorită, pe primul semestru România a încasat 1,7 miliarde de euro din fonduri structurale şi de coeziune.

×