Companiile româneşti pot depune de astăzi proiecte pentru utilizarea de bani europeni pentru îmbunătăţirea productivităţii prin programul “Creşterea Competitivităţii Economice‘‘.
Companiile româneşti pot depune de astăzi proiecte pentru utilizarea de bani europeni pentru îmbunătăţirea productivităţii prin programul “Creşterea Competitivităţii Economice‘‘.
Programul Operaţional Sectorial beneficiază de 3,011 miliarde de euro pe perioada 2007-2013, din care Uniunea Europeană va contribui cu 2,55 de miliarde de euro, aproximativ 85% din bugetul total. Statul român, prin bugetele de stat şi locale, va acoperi diferenţa de 15% prin alocarea a 446 milioane de euro. “Obiectivul pentru 2008 este atragerea unor fonduri europene aprobate de 800 de milioane de euro pe proiect‘‘, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor la lansarea oficială a programului. Pentru primul trimestru al acestui an suma alocată proiectelor este de 158,5 milioane de euro.
ÎNTREPRINDERI. Pentru sisteme inovative şi ecoeficiente de producţie sunt alocate 1,079 miliarde de euro, din care cofinanţarea naţională este de 151,1 milioane de euro. Prin aceasta pot beneficia în special societăţile mari şi se pot acorda fonduri inclusiv pentru crearea de noi unităţi de producţie. Operatorii economici pot depune proiecte şi vor fi alese acelea de extinderi ale unităţilor, diversificarea producţiei, modernizări, achiziţii de brevete, licenţe. De asemenea, şi pentru consultanţa şi instruirea legate de aceste activităţi pot fi activităţi eligibile. Valoarea maximă a finanţării europene este de 1,5 milioane de euro, iar fondurile nerambursabile sunt de până la 70% din cuantumul investiţiei. Pentru cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare alocarea financiară totală este de 646,2 milioane de euro pe toţi cei cinci ani, din care contribuţia UE este de 536,3 milioane de euro. Beneficiarii acestor bani pot fi instituţiile de învăţământ superior şi structuri ale acestora cum ar fi spitalele clinice şi universitare, dar şi întreprinderile inovative care au o vechime de maximum trei ani care implementează rezultatele obţinute din activităţi de cercetare.
CONECTARE. Prin axa a treia, companiile şi autorităţile locale pot solicita fonduri europene referitoare la tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. Bugetul total pentru această direcţie este de 383 de milioane de euro pentru toată perioada. Karoli Borbely, ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, spune că jumătate din această sumă este destinată autorităţilor locale, iar cealaltă jumătate trebuie cheltuită de IMM-urile de profil. “La ora actuală doar 20% din populaţia României este conectată la internet, iar de conexiune în bandă largă beneficiază doar 10%, mult sub media UE. Cu ajutorul fondurilor vrem să creştem numărul primăriilor şi al întreprinderilor conectate la internet‘‘, a spus Karoli Borbely. Pentru această axă sunt disponibile pentru 2008 circa 130 de milioane de euro. Pot fi ceruţi bani pentru achiziţionarea de echipamente (calculatoare, echipamente de reţea, licenţe pentru programele folosite), dar şi pentru instruirea personalului care va utiliza respectivele echipamente sau achiziţionarea de domenii de internet pentru dezvoltarea de site-uri pentru companie.
CONSUM. Pentru creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării sunt alocate în total fonduri de 725 de milioane de euro pentru perioada 2007-2013, din care UE participă cu 638,4 milioane de euro. Pot fi depuse proiecte care să conducă la economii de energie ale companiilor, însă se sprijină investiţii şi în extinderea şi modernizarea reţelelor de transport al energiei electrice, gazelor naturale şi petrolului, dar şi ale reţelelor de distribuţie în scopul reducerii pierderilor în reţea. Se mai acordă bani pentru instalaţii de sulfurare a gazelor de ardere, dar şi pentru realizarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice şi termice din surse regenerabile: microhidrocentrale, biomasă, centrale solare, eoliene, resurse geotermale sau biocombustibili. Alte 90 de milioane de euro mai sunt disponibile şi pentru asistenţă tehnică în proiecte pentru creşterea competitivităţii.
Absorbţia de fonduri e indispensabilă
Cheltuirea fondurilor europene puse la dispoziţie României
va avea efecte în toată economia, nu numai pentru companiile care le accesează.
Potrivit lui Varujan Vosganian, ministrul Economiei, absorbţia de fonduri va
aduce schimbări de inflaţie, cursul leu-euro şi deficit de cont curent. “Din
2010 inflaţia va fi sub 3% pe an, iar obiectivul nostru de 3,55 lei pe un euro în
2008 este condiţionat şi de nivelul absorbţiilor. De asemenea, în problema
deficitului de cont curent, prin creşterea competitivităţii firmelor româneşti,
se va ajunge la un deficit de cont curent de sub 10% din 2011‘‘, a spus
ministrul.
Estimare
“Întreprinderile mici şi mijlocii aduc 70% din produsul intern brut şi produc cele mai multe exporturi. Un miliard de euro pe care îl avem ladispoziţie până în 2013 ar trebui să fie floare la ureche‘‘
Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM-uri,Comerţ, Turism şi Profesii Liberale
daniel.ionascu@jurnalul.ro