x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BANI PESTE BANI - Fed stimulează circuitul dolarului în natură

BANI PESTE BANI - Fed stimulează circuitul dolarului în natură

08 Oct 2008   •   00:00

Federal Reserve vrea să spulbere în­ghe­ţul de pe pieţele financiare. Va cum­păra datoriile pe termen scurt ale companiilor şi va da 900 de miliarde de do­lari băn­cilor strânse cu uşa.



Federal Reserve, banca centrală americană,  vrea să spulbere îngheţul de pe pieţele financiare şi va cumpăra în acest sens datoriile pe termen scurt ale companiilor pentru a stimula împrumuturile şi va da alţi 900 de miliarde de dolari în bani lichizi băncilor strânse cu uşa.

Federal Reserve va cumpăra datoriile pe termen scurt, biletele de ordin şi certificatele de depozit ale companiilor, într-o încercare dramatică de a da un impuls firmelor paralizate de criza de lichidităţi.

Piaţa pentru aceste finanţări cruciale, cu care micile companii îşi plătesc datoriile şi care se bazează mai mult pe investitori decât pe bănci, practic a secat, transmite Forbes. Acest fapt a adus dificultăţi crescute pentru companii în încercarea de a-şi finanţa operaţiunile, ca şi cheltuieli mai mari. Efectele comerciale sunt un mod de a împrumuta bani pe perioade scurte, de la o zi, până la o săptămână. Situaţia a lăsat multe companii vulnerabile iar autorităţile americane aduc în prim plan un nou loc de unde acestea să găsească finanţare, pe lângă bănci şi fondurile de investiţii. Deocamdată modul în care va arăta acest program nu se cunoaşte fiind încă în stadiul de proiect. Reprezentanţii Fed au făcut o referire opacă la această iniţiativă după ce luni au anunţat că explorează "modalităţi suplimentare de a aduce suport adiţional” pentru "pieţele de finanţare insecure”.  

Crearea unei entităţi separate legal a fost examinată ca o modalitate a Fed de a intra în această piaţă a datoriilor pe termen scurt, au precizat surse apropiate discuţiilor.

Fed a mai spus luni că va lua "măsurile necesare adiţionale” pentru a lupta cu cea mai mare criză a creditării apărută în decade. Îngreunarea împrumutării este unul din motivele-cheie pentru care economia SUA scade. Neputând să împrumute bani în mod liber sau forţaţi să plătească mari  costuri la credite, angajatorii aruncă oameni în şomaj şi îşi reduc investiţiile, ceea ce duce la scăderea consumului.

Încă 900 de miliarde de dolari pentru bănci
Pentru a uşura stresul creditării, Fed a anunţat luni că va da 900 de miliarde de dolari drept împrumuturi în numerar băncilor aflate la strâmtoare. Banca centrală a mai spus că va mări suma disponibilă pentru 28 sau 84 de zile, adică o lună sau trei, până la un maxim de 150 de miliarde de dolari fiecare categorie. Ceea ce înseamnă trei fonduri de o lună şi unul de trei luni, toate cu o valoare de 150 de miliarde de dolari, în total 600 de miliarde de dolari. De asemenea, împrumuturile care vor fi disponibile în noiembrie pentru bănci vor fi crescute şi ele câte 150 de miliarde de dolari, ceea ce duce la un total ameţitor de 900 de miliarde de dolari, pe lângă cei 700 de miliarde de dolari votaţi de către Congres pentru achiziţia de ipoteci "toxice”. De asemenea, Fed a mai anunţat că va începe să plătească dobândă de 1,25% băncilor comerciale pentru sumele din rezervele minime obligatorii aflate la Fed.

Un număr tot mai mare de economişti şi investitori cred că Fed va fi forţat să scadă şi mai mult rata dobânzii de referinţă, aflată acum la 2% chiar înainte de următoarea sa întâlnire din 28-29 octombrie. Orice reducere a acesteia va duce la o scădere corespunzătoare în dobânda băncilor comerciale, aflată acum la 5% ceea ce ar trebui să încurajeze consumatorii şi companiile să cheltuiască mai mult din nou.

Pe lângă Fed şi alte 5 bănci centrale au convenit să acţioneze concertat, cele ale Canadei, Angliei, Japoniei, Elveţiei precum şi Banca Centrală Europeană (BCE). Ultima va contribui cu 50 de miliarde de dolari şi cu 250 de miliarde de euro, potrivit La Tribune.

×
Subiecte în articol: economic miliarde dolari bani