x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banii de pe BCR, in pusculita BNR

Banii de pe BCR, in pusculita BNR

de Adrian Mihai    |    17 Noi 2005   •   00:00
Banii de pe BCR, in pusculita BNR

Banii proveniti din privatizarea BCR ar trebui deocamdata pastrati, pana vom ajunge la un context macroeconomic stabil, fara presiuni inflationiste, atunci cand ar trebui utilizati pentru marirea capacitatii concurentiale a economiei romanesti. Pe de alta parte, presiunile salariale devin cea mai mare vulnerabilitate la care este supusa tintirea inflatiei.

Presiunile salariale din ultimele saptamani au devenit cea mai mare vulnerabilitate in tintirea inflatiei. Politica salariala si presiunile salariale vor avea rolul cel mai important in perioada urmatoarelor sase saptamani legat de perspectiva inflatiei, a aratat Mugur Isarescu, guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, la prezentarea celui de-al doilea raport asupra tintirii inflatiei. Cresterea bugetului pentru educatie ar avea o influenta mai mica in cazul in care cheltuielile nu s-ar duce pentru salarii. "O crestere salariala se duce direct in presiune pe preturi. Investitiile s-ar duce in deficit de cont curent", a explicat guvernatorul. Relaxarile din domeniul politicii salariale nu ar face decat sa indeparteze orizontul de timp pentru renuntarea masurilor neortodoxe de limitare a creditului.

PIERDERE NEINFLATIONISTA. Pierderea operationala pe care BNR o va inregistra in acest an nu va genera inflatie. Guvernatorul a explicat ca aceasta provine in cea mai mare parte din cauza aprecierii monedei nationale ce a determinat scaderea valorii in lei a rezervei BNR. De asemenea, el a anuntat ca pierderea este mult mai mica decat cea vehiculata de presa si a estimat-o la cateva sute de milioane de euro. "Impactul profitului BNR asupra inflatiei este aproape zero. Este vorba de o pierdere pur contabila, din variatii de curs", a spus Isarescu. BNR a sperat pentru luna noiembrie intr-o inflatie de 0,7% si a prognozat 0,8%. Realitatea a adus insa o crestere a preturilor de 0,9%. "In noiembrie ne asteptam la o mica bucla si o revenire in decembrie", a mai aratat Isarescu. Pentru anul viitor tinta a ramas nemodificata, de 5%, dar inscrisa pe palierul superior, deci aproape de nivelul maxim de 6%.

Banii din privatizarea BCR reprezinta venituri exceptionale, nu bugetare, a aratat Isarescu. Aceste fonduri ajuta Guvernul sa se finanteze mai usor, fara sa se mai imprumute. Acesti bani ar trebui sa se adauge celor pe care Ministerul de Finante ii tine deja la Banca Nationala a Romaniei. Fondurile trebuie folosite intr-o mai mica masura pentru consum. Ele trebuie utilizate pentru marirea capacitatii concurentiale a economiei romanesti. Aceste proiecte ar trebui "lansate intr-un context macroeconomic stabil, fara presiuni inflationiste, cu o problema a contului curent, daca nu rezolvata, inteleasa de toata lumea", a aratat Mugur Isarescu.

VULNERABILITATE
"Evenimentele din ultimele saptamani ne-au aratat ca politica salariala poate fi una dintre vulnerabilitatile privind atingerea obiectivului de inflatie, alaturi de calendarul de aliniere a preturilor administrate"
Mugur Isarescu
guvernator al Bancii Nationale a Romaniei

×
Subiecte în articol: economic