Guvernul României a promis că acordă sprijin agenților economici din industria ospitalității, cei mai afectați de restricțiile impuse în pandemie. Aceștia au așteptat aproape un an, au depus dosarele pentru capital de lucru, dar în continuare este haos generalizat și nimeni nu știe nici când, nici dacă banii se vor da. Cert este că măsurile au fost folosite ca promisiuni electorale, până la alegerile parlamentare, ca apoi să se anunțe oficial că banii nu vin anul acesta, ci anul viitor, probabil în aprilie.
În luna noiembrie, înainte de alegerile parlamentare, ministrul Economiei, Virgil Popescu, îi asigura pe păgubiții din industria ospitalității că vor primi banii pentru capital de lucru în luna decembrie. „Vreau ca luna aceasta, pentru Măsura 1 și Măsura 2, banii să ajungă în conturile antreprenorilor, pentru că au foarte mare nevoie. S-au găsit bani la Ministerul Fondurilor Europene și, cu suplimentare de peste 500 de milioane de euro, vom putea finanța peste 30.000 de IMM-uri, pe cele două măsuri”, declara Virgil Popescu pe 12 noiembrie. După alegeri, declarația oficială s-a schimbat. „Perioada în care Ministerul Economiei va plăti firmelor beneficiare granturile de 2.000-150.000 de euro de la Măsura 2 de sprijin se va întinde până în martie 2021, poate chiar aprilie” a declarat secretarul de stat Liviu Rogojinaru pe 16 decembrie.
Explicații din interior
Haosul a fost creat de departamentul pentru IMM-uri, cel mai slab din această instituție, care a-ntârziat aplicarea legii și a măsurilor pentru sprijinul hotelierilor. Sunt peste 22.000 de agenți economici care s-au înscris pentru capital de lucru și au fost repartizați către agențiile teritoriale ale MEEMA, dar nu fiecare în teritoriul în care se află. Există, de exemplu, hoteluri de pe litoral repartizate în Târgu Mureș sau hoteluri din București repartizate la agenția din Timișoara. Patronii din turism spun că nu este nimic transparent și nu știe nimeni ce fac angajații statului care ar trebui să rezolve dosarele. „Până acum s-au făcut doar 2.000 de dosare, din 22.000, dar prin această împărțire nu s-a mai ținut cont de ordinea depunerii dosarelor, deci nu a mai funcționat principiul „primul venit, primul servit”. Practic, nu poate controla nimeni acești angajați, deci nici nu se poate afla dacă se rezolvă discreționar. S-a creat haos și nimeni nu mai știe când vor veni acești bani sau dacă vor mai veni”, a explicat, pentru Jurnalul, un hotelier. Cei 22.000 de agenți economici au depus deja cofinanțarea de 15%, pentru a primi banii promiși de Guvern pentru luna decembrie, iar astfel au intrat și mai mult în datorii. Pentru suma maximă pe Măsura 2, 15% înseamnă 22.500 de euro. Pentru Măsura 3 încă se fac înscrieri, până pe 28 ianuarie 2021, iar sumele acordate pentru capital de lucru vor fi între 50.000 și 200.000 de euro, dar nimic nu este cert, nici în legătură cu acești bani.
Măsurile 1, 2 și 3 lansate de Ministerul Economiei sunt granturi pentru investiții și capital de lucru. Firmele afectate de pandemie primesc între 2.000 și 200.000 de euro, dacă depun dosarele pentru finanțare. M1 este un microgrant de 2.000 de euro, pentru capital de lucru, iar pentru M2 și M3 este nevoie de cofinanțare.