x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băsescu, despre certificatele de emisii: România a pierdut 1,2 miliarde pentru că oamenii politici au fost laşi. Vezi ce răspunde Ponta

Băsescu, despre certificatele de emisii: România a pierdut 1,2 miliarde pentru că oamenii politici au fost laşi. Vezi ce răspunde Ponta

29 Aug 2011   •   11:27
Băsescu, despre certificatele de emisii: România a pierdut 1,2 miliarde pentru că oamenii politici au fost laşi. Vezi ce răspunde Ponta

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Rosia Montana, ca, prin suspendarea de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon, Romania a pierdut "1,2 miliarde in preturile de azi", pentru ca "oamenii politici au fost lasi"., relateaza Mediafax.

"De ce credeti ca Romania a fost suspendata de la tranzactionarea certificatelor de CO2? Romania a pierdut 1,2 miliarde in pretul de azi, avand certificate de vanzare de circa 3 miliarde in pretul din 2008. De ce? Pentru ca oamenii politici au fost lasi, pentru ca oamenii politici s-au certat - Mediul cu Economia si asa mai departe. Romania a pierdut", a declarat Traian Basescu.

El a mentionat ca nu se refera doar la politicienii aflati in functii doar dupa anul 2008.

"Despre toti vorbim, dar vorbim si despre cei de dinainte de 2008. Iar Romania astazi a pierdut 1,2 miliarde. Cat credeti ca mai poate permite populatia Romaniei si economia sa piarda din cauza lasitatii oamenilor politici. Pana la urma, omul politic este dator sa ia decizia corecta. Este datoria ONG-urilor sa vegheze, sa fie cainele de paza, si e foarte bine ca sunt, atat timp cat raman rationale, nu spune nimeni nimic, dar pe de alta parte e revoltator sa vezi ca oameni politici care ar trebui sa ia decizii le amana pana cand e prea tarziu, cum ni s-a intamplat cu certificatele de emisii de dioxid de carbon, probabil asteptam si cu Rosia Montana sa ni se intample tot o chestiune de felul acesta", a mai spus seful statului.

Romania a fost suspendata de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon, decizia finala a Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto, care confirma concluziile preliminare din 8 iulie, fiind in vigoare pana la rezolvarea neconformitatilor identificate.

Decizia finala confirma suspendarea eligibilitatii Romaniei de a participa la mecanismele flexibile in baza articolelor 6, 12 si 17 ale Protocolului de la Kyoto, pana la rezolvarea neconformitatilor identificate. Suspendarea eligibilitatii a intrat in vigoare la comunicarea deciziei.

In replica imediata la afirmatiile sefului statului, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca in 2009, cand era membru al guvernului PDL-PSD, ministrul Adriean Videanu a blocat timp de noua luni valorificarea certificatelor de emisii de carbon.

Ponta a spus ca, la acea vreme, certificatele erau cotate la trei miliarde de euro, valoarea lor pe piata fiind, acum, de aproximativ 1,5 miliarde euro.

"Deoarece la Ministerul Mediului nu era niciun ministru PDL, Adriean Videanu aproape la fiecare sedinta de Guvern bloca valorificarea certificatelor. (...) Vina este exclusiv a PDL si a lui Adriean Videanu pentru faptul ca Romania a pierdut trei miliarde de euro, la cat erau evaluate atunci certificatele, si trebuie sa-si asume ca au facut un prejudiciu bugetului Romaniei, din cauza lacomiei unui membru important al PDL, Adriean Videanu", a afirmat presedintele PSD.

×