x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băsescu: România a refuzat să semneze pentru alternativa la Nabucco

Băsescu: România a refuzat să semneze pentru alternativa la Nabucco

15 Mar 2010   •   00:00

România a refuzat participarea la South Stream, a sugerat preşedintele Traian Băsescu în discursul său de după consultările cu partidele parlamentare pe tema revizuirii Constituţiei.

"România rămăsese ultima din statele care au semnat pentru gazoductul Nabucco. (...) România a refuzat să semneze pentru alternativa la Nabucco", a spus preşedintele, fără să numească exact alternativa refuzată.

Luna trecută, Gazprom a invitat Transgaz să participe la realizarea gazoductului South Stream, anunţa Adriean Videanu, ministrul Economiei. South Stream este realizat de gigantul rus împreună cu grupul italian Eni. Acesta trebuie să subtraverseze Marea Neagră până în Bulgaria, dar disputele dintre Rusia şi Bulgaria pe teme energetice au făcut ca Gazprom să ia în considerare şi un traseu prin România.

Legislaţia bulgară precizează că statul bulgar este proprietarul conductelor, în vreme ce Gazprom doreşte să fie el proprietarul din acte. În România acest lucru este posibil. În plus, Bulgaria doreşte creşterea tarifelor pentru tranzitul de gaze.
Din Bulgaria, ramura sudică a South Stream trebuia să traverseze Grecia şi Marea Mediterană până în Italia. Ramura nordică ar trebui să traverseze Serbia, Ungaria şi Austria.

South Stream este programat să aducă 63 de miliarde de metri cubi de gaz caspic pe sub Marea Neagră. Nabucco este intenţionat să transporte 31 de miliarde de metri cubi de gaze tot din regiunea caspică, dar via Turcia.

Nabucco este sprijinit de SUA şi de Uniunea Europeană. Consorţiul care se ocupă pentru realizarea sa este format din RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgargaz (Bulgaria) şi Botaş (Turcia).

×
Subiecte în articol: economic