x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BERD estimează că economia României va crește cu 7,2% în 2021

BERD estimează că economia României va crește cu 7,2% în 2021

04 Noi 2021   •   09:52
BERD estimează că economia României va crește cu 7,2% în 2021

Economia României va crește cu 7,2% în acest an, potrivit estimărilor Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), peste prognoza din iunie care arătau un avans de 6%. Principalul factor este cererea internă. 

"Produsul Intern Brut este aşteptat să înregistreze un avans de 7,2% în 2021. În 2022, Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă ar urma să ducă la creşterea investiţiilor şi la o îmbunătăţire graduală a exporturilor, în timp ce încetinirea consumului privat comparativ cu ultimii ani şi aşteptata consolidare fiscală ar putea să se traducă într-o creştere a PIB de 4,4%. Principalul risc la adresa acestei prognoze este evoluţia pandemiei, în condiţiile în care România are a doua cea mai scăzută rată de vaccinare din UE", arată BERD.

Statele din Europa de Sud-Est, respectiv România, Bulgaria și  Grecia își revin în acest an. 

Însă riscurile sunt reprezentate de scumpirea energiei și a materiilor prime. 
"Preţurile ridicate la gaze naturale, petrol şi alte materii prime afectează balanţa comercială a statelor importatoare de energie. Multe state sunt presate să compenseze povara cheltuielilor mari la energie pentru gospodăriile cu venituri reduse. Preţurile mari la energie, perturbările lanţurilor de aprovizionare şi, în unele cazuri, deprecierea monedelor au majorat semnificativ inflaţia. Acesta este un motiv de îngrijorare", spune economistul şef al BERD, Beata Javorcik.

BERD estimează că economia statelor va crește în medie cu 5,5% iar în 202 cu 3,8%. 

Instituția a fost înfiiințată în 1991 pentru statele europene ex-comuniste însă acum se reorientează spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu. BERD a investit cira 9 miliarde de euro în economia României, 76% dintre aceste în sectorul privat. 

×
Subiecte în articol: berd