x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BERD si IFC intra in actionariatul Banc Post

BERD si IFC intra in actionariatul Banc Post

01 Noi 2004   •   00:00

DECIZIE - Actionarii bancii au aprobat majorarea capitalului cu 26 de milioane de euro

Banc Post si-a modificat structura actionariatului si a obtinut o noua linie de finantare BERD de 20 de milioane de euro. Banii vor fi folositi pentru acordarea de credite ipotecare pentru populatie.
VALI BLANARU

Click pentru a mari imaginea
COLABORARE. Elena Petculescu spune ca imprumuturile BERD si IFC au pregatit procesul de privatizare a bancii
Actionarii Banc Post au aprobat, in ultima sedinta a Adunarii Generale a Actionarilor, conversia in actiuni a doua imprumuturi de cate 8 milioane dolari de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, Divizia de investitii a Bancii Mondiale. "In urma conversiei, cele doua institutii internationale vor prelua fiecare cate un pachet de 7,28% din capitalul bancii", a declarat Elena Petculescu, presedintele Banc Post. Petculescu a precizat ca Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare l-a numit pe George Orlov drept reprezentantul sau in cadrul Consiliului de Administratie.

CRESTE CAPITALUL. Conversia creditelor, contractate de banca in 1998, face parte dintr-o operatiune de majorare a capitalului cu 26 milioane dolari, in cadrul careia actionarii actuali vor putea subscrie titluri de 10 milioane dolari. "Aceste credite subordonate convertibile in actiuni au fost luate pe o perioada de sase ani, fara garantii si cu dobanzi foarte bune. De fapt, aceste imprumuturi au pregatit procesul de privatizare a bancii", a adaugat Elena Petculescu. La momentul contractarii creditelor, surse din piata estimau ca in urma negocierilor, Banc Post a reusit sa obtina imprumuturile de la institutiile internationale cu costuri la mai putin de jumatate fata de un imprumut obisnuit.

PARTENERIAT. Petculescu spune ca, daca Banc Post nu ar fi avut acest parteneriat cu BERD si IFC nu ar fi putut sa-si gaseasca actionari atat de puternici. Pachetul majoritar de actiuni este detinut de EFG Eurobank Ergasias, care si-a majorat de curand participatia pana la 58,59%. EFG Eurobank a achizitionat 5,34% din actiunile detinute de salariatii bancii. Surse din piata au estimat valoarea tranzactiei la circa 6,1 milioane de euro, pretul oferit de actionarul elen (7.000 de lei/actiune) fiind de aproape patru ori peste valoarea nominala a unei actiuni. In urma operatiunii, salariatii bancii mai controleaza un pachet de doar 2,66% din actiuni. Un procent de 30% din capital este in proprietatea celor cinci societati de investitii financiare (SIF), in pachete egale. "Banca se dezvolta intr-un echilibru al actionariatului avand alaturi de noi doua institutii internationale de reputatie", sustine presedintele Petculescu.

MODIFICARI. In urmatoarele 30 de zile se va derula perioada de subscriere pentru titlurile in valoare de 10 milioane dolari, iar actiunile ramase vor putea fi achizitionate intr-o a doua etapa, care va dura timp de 14 zile. EFG Eurobank Ergasias si-a anuntat intentia de a achizitiona toate actiunile care ii revin si de a subscrie o parte din eventualele actiuni nedistribuite.

CREDITE IPOTECARE. "Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a aprobat un credit de 20 de milioane de euro, bani care vor fi folositi de Banc Post pentru acordarea de finantari in regim ipotecar persoanelor fizice pentru a achizitiona, construi sau repara locuinte", a declarat Elena Petculescu. Banc Post va acorda imprumuturi denominate in diferite devize, in functie de solicitarile clientilor.

Aceasta este a doua linie de finantare ipotecara obtinuta de Banc Post de la BERD. In luna mai a anului trecut, institutia financiara internationala a mai acordat Banc Post un credit in valoare de 20 milioane euro, pe o perioada de 11 ani, pentru finantarea programului de credite ipotecare. Prima linie de finantare BERD a fost epuizata deja integral.

PROFIT. In primele noua luni, Banc Post a obtinut un profit net de 716 miliarde lei, in crestere cu 157% fata de tot anul 2003, cand profitul net al bancii a fost de 455 de miliarde de lei (echivalentul a 12,1 mi-lioane de euro). Banca detine active totale de 37.948 miliarde lei. Capitalul social al Banc Post se ridica in prezent la 1.172 miliarde lei, iar fondurile proprii au atins 3.080 miliarde lei.
ACTIONARI
In prezent, pachetul majoritar de actiuni al Banc Post (58,59%) este detinut de banca greaca EFG Eurobank Ergasias. Un alt pachet de 30% din capital este controlat de cele cinci SIF-uri, avand cote egale, de cate 6%.
Ceilalti actionari ai bancii sunt General Electric Capital Corporation, cu cate 8,75% din actiuni, pachet pentru care EFG are drept de preemtiune in cazul vanzarii, si salariatii si pensionarii bancii, cu 2,66% din actiuni. Noua structura a actionariatului bancii se va cunoaste abia dupa 45 de zile, cand se va termina perioada de subscrierea a actiunilor.
EFG Eurobank Ergasias a devenit actionar majoritar la Banc Post in luna iulie a anului trecut, cand a preluat de la Banco Portugues de Investimento 17% din titluri, pentru suma de 23 milioane de euro.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) mai detin, impreuna, 25% plus doua actiuni din capitalul Bancii Comerciale Romane, cea mai mare institutie de credit din Romania. De asemenea, BERD este principalul actionar al Bancii Transilvania, cu 15% din capital, si detine un pachet minoritar la BRD - Groupe Societe Generale.
REBRANDING
Banc Post va trece printr-un proces de rebranding in urma caruia se va schimba atat logoul bancii, cat si structura sucursalelor. "Am pastrat caracterul si denumirea bancii, dar am introdus alaturi de sigla Banc Post si sigla actionarului majoritar, EFG Eurobank Ergasias", ne-a declarat Elena Petculescu, presedintele Banc Post. Desi decizia de schimbare a logoului bancii a fost aprobata inca de la Adunarea Generala a Actionarilor, care a avut loc la data de 30 septembrie, va mai trece ceva vreme pana cand sucursalele vor trece la noua imagine. In prezent se desfasoara procedurile de verificare a noii sigle la Registrul Comertului.
Alaturi de noua sigla va avea loc o modificare a structurii sucursalelor si agentiilor bancii. "Banc Post va trece printr-o perioada de restructurare si modernizare. O parte din sucursalele bancii isi vor schimba locatia, in spatii mai mici si mai multe. Decat sa avem o sucursala mare, mai bine mai multe agentii mici, care sa acopere mai bine o zona mare", explica Petculescu. In plus, banca va implementa un nou sistem informatic - flex cube - care va avea o capacitate mai mare de inmagazinare de informatii si va oferi conditii de siguranta deplina. Petculescu a estimat ca numai pentru operatiunea de rebranding a bancii va fi alocat un buget de 1,4 milioane de euro.
×