x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Blănculescu căştigă procesul anului

Blănculescu căştigă procesul anului

de Vali Blanaru    |    02 Iul 2007   •   00:00
Blănculescu căştigă procesul anului
Sursa foto: BOGDAN IURASCU/

Daewoo Automobile Romănia a căştigat la Curtea de Apel Bucureşti procesul cu Fiscul, obţinănd anularea datoriei de peste 800 de milioane de euro. Lupta cu Fiscul a fost căştigată pentru Daewoo de fostul ministru al Controlului, Ionel Blănculescu.

Litigiu - Fiscul nu va incasa de la Daewoo 800 de milioane €

Daewoo Automobile Romănia a căştigat la Curtea de Apel Bucureşti procesul cu Fiscul, obţinănd anularea datoriei de peste 800 de milioane de euro. Lupta cu Fiscul a fost căştigată pentru Daewoo de fostul ministru al Controlului, Ionel Blănculescu.

Daewoo a contestat in instanţă şi a obţinut anularea sumei de 800 de milioane de euro stabilită de Direcţia Regională Vamală Craiova printr-un proces-verbal de control, realizat la finele anului 2005 şi repetat in 2006.

CONTROALE. Litigiul fiscal dintre Daewoo şi ANAF a inceput in decembrie 2005, in urma controlului efectuat de Direcţia Regională Vamală Craiova la societate. Controlul a stabilit că Daewoo datorează statului peste 800 de milioane de euro, reprezentănd facilităţile fiscale de care a beneficiat societatea in trecut, inclusiv majorări şi penalităţi.

Facilităţile au fost obţinute de Daewoo in baza Legii nr. 71/1994 privind acordarea unor facilităţi suplimentare faţă de Legea nr. 35/1991 republicată, pentru atragerea de investitori străini in industrie.

Legea acorda o serie de facilităţi investitorilor străini care investeau minimum 50 de milioane de dolari. Societăţile infiinţate de aceştia trebuiau să realizeze o producţie "cu un grad valoric de integrare in Romănia de minimum 60% şi un export de 50% din valoarea producţiei anuale". Controalele Vămii au stabilit că gradul de integrare a producţiei este sub 60%. Deşi nu aveau competenţa de a calcula gradul de integrare a producţiei, "experţii" Vămii au obţinut rezultate diferite de la un control la altul: 13,47%, 34,6% şi 55,46%.

Pe baza controlului Vămii, Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală a cerut Daewoo Automobile Romănia să returneze facilităţi de 800 de milioane de euro.

PROCESE. Daewoo a atacat procesul-verbal de control emis de Direcţia Vamală Craiova atăt pe cale administrativă, căt şi pe calea instanţei. Răspunsul la contestaţia făcută pe cale administrativă a venit la peste nouă luni de la data depunerii acesteia la ANAF şi stabilea desfiinţarea procesului-verbal contestat.

Astfel, toate dosarele au rămas fără obiect, fiind inchise, ca urmare a comunicării de către ANAF a Deciziei de anulare a procesului-verbal de control din decembrie 2005.

La mai puţin de o lună, reprezentanţii Vămii Craiova au realizat un nou control la societate, avănd acelaşi obiect ca primul control şi aceleaşi rezultate: constatarea unei datorii de circa 800 de milioane de euro. Daewoo a reluat toate procedurile legale.

ACŢIUNI. Echipa de avocaţi de la Consultanţă şi Investigaţii Financiare, condusă de fostul ministru al Controlului, Ionel Blănculescu, a formulat peste 20 de acţiuni de contestare a tuturor actelor emise de instituţiile fiscale ale statului, in cadrul a peste zece dosare.

După doi ani, Curtea de Apel Bucureşti a dat dreptate Daewoo şi a dispus anularea deciziilor contestate şi exonerarea de plata sumelor stabilite prin actele de control. Hotărărea este definitivă şi executorie, dar poate fi atacată cu recurs de instituţiile statului. Contactat telefonic, Blănculescu a refuzat să comenteze succesul obţinut in instanţă, deoarece decizia instanţei poate fi contestată in instanţă.

Pe vremea cănd a fost preşedinte al AVAB, Blănculescu a gestionat pentru stat peste 5.000 de procese, cu o rată de succes ce a depăşit 90%.

Două oferte pentru Daewoo

Victoria impotriva Fiscului are loc cu căteva zile inainte de termenul final de depunere a ofertelor pentru privatizarea Daewoo Craiova. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) aşteaptă oferte pentru preluarea pachetului de acţiuni de 72,4%, deţinut la fabrica Daewoo Automobile Romănia, pănă la data de 5 iulie. Singurele companii care au achiziţionat pănă in prezent dosarul de prezentare a Automobile Craiova, necesar pentru depunerea ofertelor de cumpărare a firmei, sunt Ford şi General Motors.

Interesată de preluarea Daewoo este şi firma rusească JSC Russian Machines, parte a unui grup deţinut de magnatul Oleg Deripaska, care a depus scrisoare de intenţie la AVAS. Pe lăngă faptul că investitorii trebuie să cumpere dosarul de prezentare a fabricii de automobile, ei trebuie să achite garanţia de participare la licitaţie in valoare de 3,3 milioane lei (1,04 milioane de euro). Investitorii vor fi departajaţi in funcţie de preţul oferit pe acţiune şi investiţiile asumate pentru modernizarea capacităţilor de producţie.

In plus, ofertanţii trebuie să prezinte şi un plan de afaceri pe o perioadă de patru ani.

×
Subiecte în articol: economic milioane control daewoo