Ţărani care se bat pe o cană cu apă, animale leşinate pe cămpuri părjolite de secetă, pluguri trase de boi care ară glodul uscat al unui pămănt atăt de răvnit in 1990 şi blestemat azi. Aşa arată agricultura unei ţări care era căndva supranumită "Grănarul Europei".
Anchetă SFIN
Ţărani care se bat pe o cană cu apă, animale leşinate pe cămpuri părjolite de secetă, pluguri trase de boi care ară glodul uscat al unui pămănt atăt de răvnit in 1990 şi blestemat azi. Aşa arată agricultura unei ţări care era căndva supranumită "Grănarul Europei". Graba cu care fostele CAP-uri au fost desfiinţate a lăsat in urmă un adevărat dezastru, care acum işi arată "roadele" in economia romănească.
Adevărata miză a pariului cu agricultura a fost patrimoniul de zeci de milioane de dolari al ţăranilor cooperatişti. Patrimoniul fostelor CAP-uri a fost evaluat in 1990 la suma de 341.248.468 de lei. O avere de 15.827.851 de dolari la cursul de atunci. In plus, ţăranii cooperatişti au construit din banii lor 13 case de odihnă şi tratament, care astăzi sunt in administrarea Ministerului Muncii. Mai mult, inainte de â90 ei aveau propriul fond de pensii, care a fost inghiţit in timp de bugetul asigurărilor sociale. Este greu de făcut un bilanţ al bogăţiei pe care ţăranii romăni o aveau la finele anului â89, dar se poate afirma cu sigutanţă că, dacă valorile ar fi fost bine gestionate, alta era soarta agriculturii. Care era averea ţăranilor cooperatişti şi cum s-a ales praful de ea citiţi pe larg in revista Săptămăna Financiară.