x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR dă tonul la creşterea dobânzii

BNR dă tonul la creşterea dobânzii

de Vali Blanaru    |    05 Feb 2008   •   00:00
BNR dă tonul la creşterea dobânzii
Sursa foto: Christian Silva/

Banca Centrală a trecut la măsuri directe pentru a susţine moneda naţională: dobânda a crecut de la 8% 9% şi a impus restricţii pentru creditarea în valută. Rezultatele pe care mizează BNR sunt aprecierea leului şi scăderea creditării în euro.

Banca Centrală a trecut la măsuri directe pentru a susţine moneda naţională: dobânda a crecut de la 8% 9% şi a impus restricţii pentru creditarea în valută. Rezultatele pe care mizează BNR sunt aprecierea leului şi scăderea creditării în euro.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat ieri dobânda de politică monetară cu un punct procentual, de la 8% la 9% pe an, şi a decis adoptarea unor măsuri prudenţiale suplimentare, inclusiv prin majorarea provizioanelor la creditele în valută, destinate debitorilor expuşi riscului valutar. Aceasta este a treia majorare consecutivă a dobânzii de politică monetară începând cu luna octombrie a anului trecut, primele două fiind de câte 0,5 puncte procentuale.

“Creşterea ratei a depăşit aşteptările. Relaxarea de 1,75 puncte procentuale din perioada ianuarie-iunie 2007 a fost anulată complet în circa trei luni. Cred că pasul a fost prea mare şi ar putea deteriora cre­dibilitatea băncii centrale. De asemenea, cred că efectele secundare vor fi aprecierea leului şi creşterea volumului de sterilizare”, a spus Florian Libocor, analistul-şef al BRD – Groupe Société Générale.

Estimările prezentate anterior de mai mulţi analişti economici indicau creşteri de dobândă cuprinse între 0,5 puncte şi un punct procentual, majoritatea opiniilor indicând însă avansuri de 0,5-0,75 puncte. “Noi ne aşteptam la creşteri de 0,75-1 punct procentual. Nu este o surpriză pentru piaţă. Pe termen scurt, leul se va aprecia, însă pe termen mediu se va deprecia, întrucât fundamentele economice sunt încă slabe. Ce încearcă prin celelalte măsuri este atingerea altor pro­bleme, precum limitarea deficitului de cont curet. Chiar şi cu aceste măsuri, este nevoie de politici fiscale şi salariale mai restrictive. Am dubii că măsurile BNR vor avea efectul scontat”, a spus Nicolaie Alexandru Chisdeciuc, senior economist ING Bank.

 

INFLAŢIE. În opinia economistului Raiffeisen, Ionuţ Dumitru, majorare dobânzii arată o doză de îngrijorare din partea BNR privind inflaţia din 2008. Creşterea dobânzii a fost prefigurată şi de reprezentanţii BNR, care au dat în ultima lună o serie de semnale privind o asemenea miş­care. Guvernatorul Mugur Isă­res­cu a declarat recent că BNR se va “bate cu săbii de oţel pentru in­fla­­ţie”, proces care presupune adop­ta­rea măsurilor necesare, uneori ne­plă­cute, care pot fi resimţite ca res­tric­ţ­ii majore. BNR a stabilit, pentru acest an, o ţintă de inflaţie de 3,8%, plus/minus un punct procentual. În 2007, obiectivul a fost o creştere a preţurilor cu 4%, însă inflaţia s-a oprit la finele anului la 6,57%, din cauza creşterii preţurilor la alimente.

 

EFECTE. Tot în şedinţa de ieri, Consiliul de Administraţie al BNR a decis să menţină nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, se arată în comunicatul băncii centrale. În ace­laşi timp, BNR reafirmă con­ti­nua­rea gestionării ferme a lic­hi­di­tă­ţii de pe piaţa monetară prin inter­me­diul operaţiunilor de piaţă. Do­bân­zile la credite vor creşte în pe­rioada următoare, după decizile lua­te ieri de BNR. Măsurile se vor re­flec­ta pe termen scurt şi în apre­­­cierea leului. “Majorarea pro­vi­­zioanelor la împrumuturile în va­lu­tă arată că banca centrală are o pro­­blemă cu creditarea în valută. Creş­terea dobânzii la lei ar fi condus, probabil, la orientarea populaţiei către creditele în valută, deşi deprecierea din ultima perioadă a speriat puţin. Prin impunerea de costuri suplimentare vor creşte dobânzile la creditele în valută”, a declarat economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru. “Având în vedere contextul internaţional, va fi mai greu pentru bănci să obţină credite din afară, iar dobânzile vor fi mai mari”, a spus Chisdeciuc. Existenţa unor condiţii mai drastice de lichiditate pe plan internaţional, alături de reducere perspectivei ratingului pentru mai multe bănci româneşti de către Fitch Ratings, în urma diminuării perspectivei ca­lificativului României, vor conduce la majorarea costurilor de finanţare.

 

Intervenţie

Moneda naţională s-a apre­ciat puternic imediat după anun­ţul băncii centrale privind majorarea cu un punct a dobân­zii de politică monetară, iar cursul de referinţă publicat a co­borât cu 7,6 bani, la 3,6095 lei/euro. Sti­mu­late de dobânda mărită, băn­ci­le comerciale au participat la licitaţia organizată de BNR, care a atras din piaţă 4,62 miliarde lei (1,28 miliarde euro). În cadrul licitaţiei de luni au participat opt instituţii de cre­dit, iar sumele au fost atrase printr-un depozit cu scadenţa la două săptămâni, la o dobândă egală cu noua rată de politică monetară. “La licitaţiile organizate de BNR în ultima pe­rioadă au participat foarte pu­ţine bănci, însă, o dată cu majorarea dobân­zii de politică monetară, interesul băncilor de a pla­sa lichiditate la banca centrală a crescut, în­tru­cât plasamentele sunt remunerate cu o dobândă de 9%”, a spus un dealer. În ul­ti­me­le două săptămâni, BNR a or­ga­nizat licitaţii pentru steri­li­zarea excesului de lichiditate la o dobândă de 8%, însă în cadrul operaţiunilor a participat un număr redus de bănci, întrucât, pe piaţă, ratele ob­ţinute erau mai ridicate. Va­loarea totală a sumelor retrase din piaţă de BNR săptămâna trecută se ridică la 2,08 miliarde de lei.

 

vali.blanaru@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic