x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR eliberează 400 de milioane de euro în piaţă. Dobânda de politică monetară a fost redusă la un nou minim istoric

BNR eliberează 400 de milioane de euro în piaţă. Dobânda de politică monetară a fost redusă la un nou minim istoric

de Daniela Ivan    |    04 Noi 2014   •   19:53
BNR eliberează 400 de milioane de euro în piaţă. Dobânda de politică monetară a fost redusă la un nou minim istoric

Banca Naţională a României (BNR) a decis să reducă rata rezervei minime obligatorii (RMO) în valută pe care băncile trebuie să le facă de la 16% la 14% începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie - 23 decembrie2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei se menţine la 10%. Reducerea ratei rezervelor minime obligatorii în valută de la 16% la 14% determină eliberarea a 400 de milioane de euro, bani care fie vor fi repatriaţi băncilor mamă, fie se vor întoarce în ţară pentru cumpărarea unor titluri, a declarat, ieri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

"Banii aceia, volumul de 400 de milioane de euro este posibil să fie repatriaţi, să se plătească o parte din datoriile băncilor fiică către băncile mamă, se pot întoarce înăuntrul ţării spre exemplu cumpărând diferite titluri, deci pot să aibă distribuţii diferite. După mine, toate sunt bune. Şi când îţi plăteşti o datorie, banca fiică către banca mamă, nu este un lucru rău, este un lucru bun, dar să se facă echilibrat, într-un pas raţional, fără să se sară calul", a explicat Isărescu. Acesta a mai transmis o atenţionare băncilor cu privire la protejarea dobânzilor la depozite. "Este o atenţionare nevoalată, să aibă grijă de economisiri. Băncile...este treaba lor să dea credite, dar apropierea de client va duce la creşterea creditului.(...) Noi asistăm acum la un proces extrem de sănătos. S-a redus dependenţa de finanţarea externă! Eu nu pledez pentru o finanţare 100% a creditului în România numai din resurse interne. ţara încă are nevoie de capital străin, dar într-un dozaj bun, într-o formă echilibrată, fără surprize, fără împrumuturi pe termen scurt care sunt mai instabile, ca să folosesc un cuvânt moale", a mai spus guvernatorul BNR.

Dobânda cheie şi prognoza de inflaţie la noi minime istorice

Banca Naţională a României a mai decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,75% pe an, de la 3%, precum şi îngustarea coridorului format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 2,5 puncte procentuale de la +/-2,75 puncte procentuale. Aceasta este a treia reducere a dobânzii de politică monetară după reluarea ciclului de scădere, în luna august, când Banca Naţională a operat o tăiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. La finele lunii septembrie, BNR a operat o nouă reducere, de la 3,25% la 3%.

Banca Naţională a României (BNR) prognozează o inflaţie de 1,5% pentru finalul acestui an şi de 2,2% pentru finalul lui 2015, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Prognoza anunţată în august de BNR pentru finalul acestui an era de 2,2%, iar pentru finalul lui 2015 de 3%. Printre explicaţiile acestei reduceri, guvernatorul Mugur Isărescu a menţionat persistenţa deficitului cererii agregate, dar şi influenţa preţurilor sensibil mai reduse importate din zona euro.

"Datele statistice evidenţiază menţinerea ratei anuale a inflaţiei la niveluri scăzute şi după epuizarea impactului reducerii cotei TVA pentru unele produse de panificaţie. Plasarea ratei anuale a inflaţiei sub valorile prognozate şi la limita de jos a intervalului de variaţie ţintit s-a datorat în principal evoluţiei temperate a preţurilor volatile ale produselor alimentare, inflaţiei scăzute din zona euro, precum şi efectelor persistente ale deficitului de cerere agregată şi ale ajustării descendente a anticipaţiilor inflaţioniste, potrivit BNR.

×