Banca Naţională a României a majorat miercuri rata dobânzii de referinţă cu 0,5 puncte procentuale de la 9 la 9,5% pe an şi a decis menţinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii.
Banca Naţională a României a majorat miercuri rata dobânzii de referinţă cu 0,5 puncte procentuale de la 9 la 9,5% pe an şi a decis menţinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii.
“Analiza celor mai recente date statistice relevă o creştere economică peste aşteptări, concomitent cu menţinerea unei dinamici înalte a cererii interne, în condiţiile majorării veniturilor şi ale persistenţei expansiunii rapide a creditului acordat sectorului privat”, se arată într-un comunicat al BNR.
Banca a amintit că rata anuală a inflaţiei a crescut de la 7,26% la 7,97% în luna februarie ca efect al scumpirii gazelor naturale şi din cauza scăderii producţiei agricole din 2007 ca urmare a secetei.
Potrivit Consiliuli de Administraţie al BNR, revenirea durabilă a dezinflaţiei poate fi atinsă prin implementarea unui mix de politici economice cu accent pe componentele de politică fiscală şi de venituri şi intensificarea reformelor structurale.
“Această orientare a ansamblului de politici macroeconomice este cu atât mai necesară, cu cât deficitul extern se plasează la niveluri dificil de susţinut pe termen îndelungat în contextul incertitudinilor crescute ce afectează mediul economic internaţional, iar stimularea economisirii reprezintă o măsură fundamentală de corecţie pe termen mai îndelungat a deficitului extern prin însăşi reducerea treptată a dezechilibrului dintre investiţii şi economisire”, spune bănca centrală.
Dobânda de referinţă va ajunge 12%
Creşterea ratei dobânzii de politică monetară anunţată ieri de conducerea Băncii Naţionale a României confirmă previziunile analiştilor economici. Mai mult, aceştia sunt de părere că România prezintă cea mai mare probabilitate la nivelul Europei Centrale ca majorarea dobânzii de politică monetară să continue, pentru a ţine sub control deficitul de cont curent şi inflaţia, în condiţiile în care şi alte ţări din regiune iau măsuri similare, potrivit analiştilor citaţi de Reuters. Banca Naţională a României (BNR) “va face tot ceea ce va fi necesar pentru a menţine cursul de schimb valutar sub nivelul psihologic de patru lei pentru un euro, inclusiv majorarea dobânzii cheie la un nivel de două cifre”, a declarat Miroslav Plojhar, analist la JP Morgan.JP Morgan anticipează că BNR va fi nevoită de mărească dobânda de politică monetară până la 12%, până la sfârşitul anului, faţă de 9,5%, cât a ajuns după creşterea de ieri cu 0,5 puncte procentuale. Ritmul de creştere a preţurilor ar putea ajunge în martie la circa 8,5%, comparativ cu intervalul de 2,8-4,8% ţintit de Banca Naţională a României (BNR) pentru sfârşitul anului, alimentat de cererea ridicată de pe piaţa internă, majorarea costului energiei şi alimentelor şi cotaţia redusă a leului.
Citește pe Antena3.ro