Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis sa mentina rata de politica monetara la 5,25% pe an, oprind seria de reduceri consecutive de dobanda inceputa in noiembrie anul trecut, pozitie anticipata de analisti dupa caderea Guvernului Ungureanu, saptamana trecuta. Totodata, conducerea BNR a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, la 15% si 20%. Cum trebuie citita decizia BNR, de ieri, a explicat chiar guvernatorul Mugur Isarescu. “Din punctul de vedere al evolutiei inflatiei, mai exista camp de reducere a ratei dobanzii de politica monetara. Dar evolutiile interne si externe sunt ceva mai complicate, trebuie sa fim atenti nu numai la rata inflatiei, dar si la stabilitatea economica si financiara a tarii', a declarat Isarescu. Acesta a mai precizat ca ne aflam intr-un context european extrem de complicat, cu o adevarata restructurare la nivelul sistemului bancar european si mondial. “Toate acestea, suprapuse pe evolutiile electorale si politice interne, ne-au pus in situatia sa intrerupem ciclul de reducere a ratei dobanzii de politica monetara. Nu ma pot pronunta nici eu, nici Consiliul de Administratie, nu sugeram nimic asupra momentului si manierei in care putem reincepe acest ciclu', a afirmat Mugur Isarescu.
In decizia de ieri a BNR a cantarit mult stabilitatea cursului valutar in conditiile in care leul s-a depreciat imediat dupa motiunea de cenzura de vineri si cotatiile au depasit pragul de 4,4 lei/euro pe piata interbancara. Majoritatea analistilor se asteptau anterior la o relaxare a politicii monetare, dar si-au schimbat estimarile imediat dupa aparitia tensiunilor politice. Exista insa in continuare prognoze potrivit carora BNR va relua ciclul de relaxare a politicii monetare, dobanda urmand sa ajunga la 5% pe an.
Analistul economic Ilie Serbanescu spune ca BNR a redus pana acum de patru ori dobanda de politica monetara si nu s-a intamplat nimic. “Nu s-a reluat creditarea. De ce? Pentru ca bancile nu asculta de domnia-sa, ci de stafurile din tara lor', a explicat Serbanescu. Pe de alta parte, analistii BCR/Erste apreciaza ca BNR va mentine dobanda de politica monetara la minimul istoric de 5,25% pentru tot restul anului 2012.
BNR a redus de patru ori dobanda cheie, de la 6,25%. la 5,25% pe an, din noiembrie 2011.