x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR presează iar pentru credite ieftine

BNR presează iar pentru credite ieftine

05 Mai 2010   •   00:00

Banca Naţională a României (BNR) vrea ca băncile să acorde credite cu dobânzi mai mici.
Consiliul de Administraţie al BNR a decis ieri reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la minimul istoric de 6,25% pe an. În acelaşi timp, banca centrală a mai hotărât şi menţinerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%.

Reducerea este aplicabilă începând de astăzi. Totodată, banca centrală a reiterat că urmăreşte gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar. Banca centrală a redus de la începutul acestui an dobânda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8% la 6,25%, în cadrul a patru şedinţe de politică monetară.

Măsura vine pentru reducerea dobânzilor şi impulsionarea creditării din România.
Instituţia condusă de guvernatorul Mugur Isărescu a "urecheat" de mai multe ori în cursul ultimilor doi ani politicile băncilor de a cere dobânzi pe care nici un antreprenor nu şi le-ar putea permite.

La precedenta tăiere a dobânzii, din luna martie, Banca Naţională a României preciza chiar în comunicat că băncile acordă credite prea scumpe.
"Se remarcă îmbunătăţirea semnificativă a lichidităţii din sistemul bancar. Cu toate acestea, ratele medii ale dobânzilor la depozitele şi la creditele noi, deşi au consemnat evidente ajustări descendente, rămân relativ ridicate comparativ cu nivelul dobânzii de politică monetară", anunţa atunci BNR.

×
Subiecte în articol: economic