x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rezervele valutare de la BNR au crescut în luna mai cu 2,5 miliarde euro

Rezervele valutare de la BNR au crescut în luna mai cu 2,5 miliarde euro

de Redacția Jurnalul    |    03 Iun 2024   •   20:30
Rezervele valutare de la BNR au crescut în luna mai cu 2,5 miliarde euro

Rezervele valutare de la BNR se situau la finalul lunii mai la nivelul de 65,07 miliarde euro, în creştere cu 2,5 miliarde euro fată de luna precedentă.

În cursul lunii mai la Banca Natională au intrat 4,44 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor (inclusiv sumele rezultate din emisiunile unor euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor în valoare nominală totală de aproximativ de 3,24 mld. euro); alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.

În acelaşi timp, din rezerve au ieşit 1,88 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (aproximativ 625 milioane euro) şi altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 7,19 miliarde euro.

Astfel, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 mai 2024 au fost de 72,26 miliarde euro, faţă de 69,7 miliarde euro la 30 aprilie 2024.

Plăţile scadente în luna iunie 2024 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 148 milioane euro, scrie Ziarul Financiar.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: bnr rezerve valutare