x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR va menţine dobânda la 10%

BNR va menţine dobânda la 10%

05 Mai 2009   •   00:00

Banca Naţională a României (BNR) va menţine rata dobânzii de politică monetară la nivelul actual de 10%, consideră majoritatea analiştii economici deşi nu exclud o reducere cu 0,25 puncte procentuale, care nu ar influenţa, însă, foarte mult piaţa.



Consiliului de Administraţie al BNR se va întruni, azi în cea de-a patra şedinţă de politică monetară din acest an. Atât economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, cât şi economistul şef al BCR, Lucian Anghel, se aşteaptă ca BNR să menţină nivelul actual al ratei dobânzii de politică monetară. „Cred că vor face o pauză. Vor alege mai degrabă injecţii de lichiditate pentru a aduce dobânzile din piaţă mai aproape de dobânda de politică monetară", a spus Dumitru.
Analistul a explicat că rata dobânzii ROBOR (la depozitele plasate de bănci - n.r.) a scăzut după acordul cu FMI cu aproximativ patru puncte procentuale, de la 16% la 12%, astfel că nu este necesară, pentru moment, o reducere a ratei dobânzii de politică monetară.
"Mai degrabă faci în continuare un reglaj fin de lichiditate pentru a reduce dobânzile din piaţă. În acest moment, BNR face injecţii de lichiditate", a mai spus Dumitru.
Economistul şef al BCR nu anticipează nici el la o scădere a ratei dobânzii de politică monetară, deşi nu exclude o decizie "în paşi mărunţi", respectiv o reducere cu 0,25 de puncte procentuale. Anghel spune că o astfel de măsură nu va influenţa foarte mult piaţa.
"Este nevoie în ecomia românească de un nivel al dobânzii de politică monetară mai redus, dar trebuie văzut cum se poate realiza fără a afecta cursul. Trebuie să îţi atingi şi obiectivele negociate cu FMI. Mult mai important, însă, este cum va controla BNR lichiditatea în lei menţinând un echilibru al cursului", a spus Anghel.
Rconomistul ING Bank România Nicolaie Chidesciuc crede că reducerea dobânzii cu 0,25 puncte procentuale, la 9,75% nu va fi suficientă pentru relansarea creditării. "Nu e de ajuns, dar când inflaţia e destul de ridicată, lucrurile se complică. Ai rate mari de inflaţie, care trebuie controlate cu rate mari de dobândă, dar pe de altă parte mai ai şi recesiune", a spus Chidesciuc.
Analistul crede că este nevoie de o reducere a ratei rezervelor minime obligatorii la depozitele în lei constituite de bănci la BNR.

×
Subiecte în articol: economic