Premierul promite că din economiile rezultate prin tăierea salariilor şi pensiilor va reabilita drumurile şi va construi Autostrada Bechtel
Premierul Boc a declarat ieri că FMI a cerut, pe lângă majorarea TVA la 24% şi a cotei unice la 20%, şi reducerea salariilor bugetarilor cu 20%. Boc a insistat că varianta aleasă de Guvern este "răul cel mai mic", iar acest lucru trebuie să îl priceapă toţi pensionarii, inclusiv părinţii săi.
Premierul a afirmat că Guvernul a fost obligat să recurgă la măsuri de austeritate ca urmare a creşterii cheltuielilor cu salariile şi pensiile în 2007 şi 2008, cu mult peste nivelul productivităţii. "Am avut de ales între alternativa oferită de FMI, de creştere a TVA la 24%, a cotei unice la 20% şi reducerii fondului cu salarii cu 20%, şi între reducerea cheltuielilor cu salariile, pensiile şi alte transferuri sociale. Am ales răul cel mai mic", a spus Boc.
De altfel, "răul cel mai mic" a fost tema serii inclusiv când Boc a vorbit despre scăderea pensiilor, alocaţiilor copiilor, ajutoarelor de şomaj sau ajutoarelor pentru persoanele handicapate cu 15%. "Părinţii mei, ca toţi pensionarii din această ţară, trebuie să înţeleagă ceea ce trebuie făcut. Dacă nu facem acest lucru, vom ajunge într-o situaţie, nu ştiu cât de departe, dar nu foarte departe, să nu putem plăti deloc pensii în România. Am ales răul cel mai mic", a spus Boc.
Boc susţine că economiile rezultate din reducerea salariilor şi pensiilor vor fi utilizate pentru reabilitarea unui număr limitat la 400 kilometri de drumuri naţionale şi 500 kilometri de drumuri judeţene, precum şi la continuarea unor lucrări de infrastructură, precum Autostrada Transilvania, Bucureşti-Ploieşti şi Arad-Timişoara.
El a estimat că datoria publică a României va creşte de la sub 30% din PIB la un nivel exploziv şi greu de finanţat, de 62% din PIB în 2012, dacă Guvernul nu va reduce cheltuielile cu salariile şi pensiile.
Salariile bugetarilor vor fi reduse uniform cu 25% începând cu 20 iunie, iar până la finele anului va fi elaborat un nou sistem de salarizare, care va include trepte de salarizare fără discrepanţe majore între domenii şi cu o reducere a raportului între cel mai mic şi cel mai mare salariu, potrivit lui Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor.
Citește pe Antena3.ro