x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Borza:Hidroelectrica mai poate vinde la profit zero doar pentru consumatorii casnici şi instituţiile publice

Borza:Hidroelectrica mai poate vinde la profit zero doar pentru consumatorii casnici şi instituţiile publice

de Agerpres    |    08 Aug 2012   •   11:22
Borza:Hidroelectrica mai poate vinde la profit zero doar pentru consumatorii casnici şi instituţiile publice

Remus Borza, Administratorul judiciar al Hidroelectrica a solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) plafonarea marjelor de adaos practicate de transportatori si distribuitori, precum si recunoasterea pretului de cost si reducerea cantitatii de energie livrate de societate pe piata reglementata. De asemenea, Birza a propus recalibrarea acestei piete pentru protejarea consumatorilor casnici si a institutiilor publice. “Hidroelectrica mai poate vinde la profit zero doar pentru consumatorii casnici si institutiile publice', a aratat Remus Borza, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, in prezent, piata reglementata este destinata consumatorilor casnici, institutiilor publice si altor consumatori industriali. In total, consumul de energie pe aceasta piata este de 28 TWh, din care doar 12 TWh merg catre consumatori casnici si 8 TWh catre institutii publice, precizeaza Borza.

'In aceste conditii, piata reglementata poate fi recalibrata la 20 TWh, iar consumatorii industriali sa migreze de pe piata reglementata, pe piata concurentiala', a subliniat administratorul judiciar al Hidroelectrica.

De asemenea, Borza a cerut ANRE, in calitate de reglementator al pietei, sa plafoneze adaosurile mari practicate in zona transportului si a distributiei de energie electrica, permitand eliminarea diferentei mari dintre pretul producatorilor de energie si pretul pentru consumatorul final. 'Pretul pe MWh porneste de la Hidroelectrica la 71 de lei, ajunge in cosul pietei reglementate, care cumuleaza energie termo, nuclear si hidro, la 150 de lei, pentru ca, in final, sa ajunga la consumator cu 440 de lei MWh. In aceasta situatie, diferenta de la 150 de lei la 440 de lei nu se regaseste la producatori, Nuclearelectrica, Hidroelectrica sau Termoelectrica, ci in marjele de profit ale transportatorilor de energie, respectiv Transelectrica si distribuitorilor Electrica, Eon, Enel si CEZ', se mai arata in document.

Potrivit sursei citate, presedintele ANRE si-a manifestat acordul de principiu pentru promovarea unui act normativ pana la 1 septembrie, care sa solutioneze solicitarile formulate de Hidroelectrica, avand in vedere importanta strategica a societatii, care are o contributie de 24-30% in productia nationala de energie si realizeaza 80% din serviciile de sistem si de echilibrare.

Solicitarea Hidroelectrica catre ANRE a fost efectuata in conditiile situatiei economice dificile in care se afla Hidroelectrica.
Societatea are in prezent datorii de un miliard de euro si profituri nerealizate de 1,1 miliarde de euro in ultimii 6 ani in contractele bilaterale si pe piata reglementata, inregistrand pentru prima data de la infiintare pierderi in primul semestru al anului.

In luna august se estimeaza un minim istoric al productiei de doar 700 GWh, fata de o medie a ultimilor 10 ani de 1100 GWh, se mai arata in comunicatul Hidroelectrica. Tot pentru prima data, ponderea productiei livrata pe piata reglementata ajunge la 50% din productia realizata, in conditiile in care pretul de 71 lei/MWh, platit de ANRE, este sub pretul de cost, de 125 lei MWh, cu efecte negative asupra indicatorilor financiari ai societatii. 'Situatia economica a Hidroelectrica este cu atat mai dificila ca urmare a secetei prelungite care a dus la scaderea productiei si activarea clauzei de forta majora incepand din 7 august ora 00.00', se mai arata in document.

Clauza de forta majora ar putea sa inceteze dupa data de 10 octombrie 2012.

Reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica SA, Remus Borza, directorul general, Stefan Gheorghe si directorul general adjunct, Dragos Zachia au prezentat luni, 6 august, presedintelui ANRE, Niculae Havrilet si directorului general ANRE, Viorel Alicusi, situatia economica dificila a Hidroelectrica.

×