x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bucureştiul, printre cele mai ieftine oraşe din lume

Bucureştiul, printre cele mai ieftine oraşe din lume

de Elena Stan    |    04 Mar 2014   •   16:13
 Bucureştiul, printre cele mai ieftine oraşe din lume

Singapore a devansat Tokyo şi a devenit este cel mai costisitor oraş din lume, în timp ce Bucureştiul este unul din cele mai ieftine oraşe din lume, clasându-se pe locul 124 din 131, arată un studiu realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), transmite Bloomberg.

''Creşterea costului vieţii în Singapore este atribuită, parţial, întăririi continue a monedei locale însă oraşul a înregistrat şi creşteri de preţuri cauzate de dependenţa de importuri'', a declarat editorul EIU, Jon Copestake.

Pe lcul doi se clasează Parisul, iar pe trei Oslo. Potrivit documentului, care a analizat 131 de oraşe, Singapore a urcat cinci poziţii comparativ cu anul trecut şi, în prezent, este cel mai scump oraş din lume cu un scor de 130 de puncte. Liderul de anul trecut, Tokyo, a pierdut şase poziţii ca urmare a deprecierii yenului şi în prezent este devansat de Paris, Oslo, Zurich, Sydeney, Caracas şi Geneva.

La cealaltă parte a clasamentului, cele mai ieftine oraşe din lume sunt Riad, locul 122, Jeddah, locul 122, şi Bucureşti, locul 124, la egalitate cu Panama City.
În urmă cu zece ani, Singapore ocupa locul 18 în topul celor mai scumpe oraşe din lume, însă în ultimul deceniu a urcat constant în clasament ca urmare a aprecierii monedei locale, a costului ridicat al deţinerii unui automobil şi a creşterii preţurilor la utilităţi. Studiul menţionează şi că viaţa este foarte periculoasă, în Damasc (Siria), clasat pe locul 127, precum şi în Karachi (Pakistan), de pe locul 130 . Acest studiu bianual realizat de EIU compară preţul unor produse şi servicii precum îmbrăcăminte, transport, utilităţi, şcoli private etc. în 131 de oraşe, utilizând New York-ul ca bază de comparaţie.  

×