x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bugetele MAE şi cel a Economiei, avizate în comisiile parlamentare

Bugetele MAE şi cel a Economiei, avizate în comisiile parlamentare

06 Ian 2010   •   00:00

Bugetele Ministerelor Afacerilor Externe şi cel al Economiei au fost avizate favorabil, astăzi, de către comisiile parlamentare de specialitate. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi a apreciat că banii alocaţi Ministerului va permite funcţionarea "la limita normalităţii".



"Bugetul MAE ne va permite funcţionarea la limita normalităţii, atingerea obiectivelor strategice ale politicii externe şi dezvoltarea conform angajamentelor asumate a reţelei consulare", a afirmat Baconschi, citat de Antena3. Cum bugetul MAE depinde de variaţiile de curs valutar, deoarece 75% din plăţi se fac în valută, ministrul a avertizat că este periculos pentru instituţia sa un eventual derapaj al cursului de schimb. De exemplu, numai o creştere de 0,1 a cursului ar duce la o pierdere în bugetul MAE de o jumătate de milion de euro, a atras atenţia Baconschi.

Proiectul de buget al MAE prevede că numărul maxim de posturi finanţate în anul 2010 este de 2.568, iar fondul aferent salariilor de bază este de 161,73 milioane de lei, la care se vor adăuga sporuri şi indemnizaţii, dar nu şi plata orelor suplimentare. Suma alocată de la bugetul de stat politicii externe pentru anul 2010 este de 613,22 milioane de lei, în condiţiile în care bugetul realizat pe 2008 a fost de 504,2 milioane de lei, iar execuţia preliminată pe 2009 este de 582 milioane de lei. Acestei sume i se vor adăuga circa 230 de milioane de lei provenite din fonduri externe nerambursabile, care vor fi în cea mai mare parte destinate pregătirii aderării României la Spaţiul Schengen. (V.A.)

×
Subiecte în articol: economic