x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cadastrul reunit cu publicitatea imobiliara

Cadastrul reunit cu publicitatea imobiliara

10 Aug 2004   •   00:00

Populatia va avea acces mai usor la serviciile de cadastru si publicitate imobiliara o data cu infiintarea Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), institutie ce reuneste sub aceeasi palarie sistemul cadastral cu cel al cartii funciare.

Noua structura guvernamentala urmareste asigurarea operativitatii maxime in identificarea si inregistrarea proprietatii, cu efort si cheltuieli minime din partea cetateanului.

PROTOCOALE. Agentia va lua ca masuri controlul calitatii pentru procesele interne de avizare, rezolvarea cererilor in ordinea inregistrarii, dar si introducerea taxelor de urgenta. ANCPI urmareste ca interactiunea dintre birourile de cadastru si publicitate imobiliara, si cetateni sa fie cat mai redusa, pentru ca acestia din urma sa economiseasca timp si sa aiba parte de un flux "organizat, eficient si controlabil al informatiei". In acest scop, se urmareste crearea unei interfete intre cele doua parti.

Interfata va fi obtinuta prin incheierea unor protocoale intre oficiile judetene de cadastru si publicitate imobiliara si birourile notariale (respectiv oficiile postale), pentru a transmite cererea de la client spre structurile locale ale agentiei - si retur.

AVANTAJE. O alta masura a ANCPI este lansarea campaniilor de comunicare la nivel national, pentru ca toate aspectele legate de functionarea si de avantajele sistemului sa fie lamurite. Printre avantajele aduse de ANCPI se numara reducerea timpului necesar procesului de lucru, dar si a cheltuielilor de la bugetul de stat pe care le necesitau inregistrarile separate si paralele. De asemenea, imobilele vor fi inregistrate eficient datorita optimizarii proceselor. Prin existenta ANCPI, piata imobiliara va fi dinamizata, iar procesul de dezvoltare rurala durabila va fi accelerat. Totodata, un avantaj este si asigurarea unei baze de impozitare reale.

×
Subiecte în articol: economic