x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Calcule fictive la City Insurance. Necesarul de active lichide se ridică la o sumă exorbitantă

Calcule fictive la City Insurance. Necesarul de active lichide se ridică la o sumă exorbitantă

29 Sep 2021   •   08:20
Calcule fictive la City Insurance. Necesarul de active lichide se ridică la o sumă exorbitantă

City Insurance a rămas fără autorizaţie de funcţionare de către ASF, după aproximativ 5 ani în care nu a respectat niciodată cerinţele de capital și a venit cu dovezi care s-au bazat pe calcule fictive, urmează drumul falimentului, conform deciziei ASF publicată în Monitorul Oficial.

Pe de altă parte, decizia completă publicată de ASF arată găuri semni­ficative atât în ceea ce priveşte re­zer­va de daune avizate, cât şi a nece­sarul de active lichide, fiind vorba de diferenţe de câteva sute de m­ilioane de lei.

Din perspectiva rezervei de dau­ne avizate, City Insurance a esti­mat 914 milioane de lei, în fond fiind vorba de fapt de 1,6 miliarde de lei la recalculare. În acelaşi timp, coefi­cientul de lichi­di­ta­te al societăţii a fost estimat la 0,90, când de fapt acesta este 0,05. De ase­me­nea, necesarul de active lichide es­ti­mate de companie se arată la circa 88 milioane de lei, de fapt fiind vorba de o su­mă mult mai mare, respectiv 1,5 miliarde de lei.

„Faţă de cele de mai sus, ca ur­mare a nerealizării măsurilor stabilite în planul de finanţare pe termen scurt şi în planul de redresare, cerinţele de capital minim (MCR) şi de solvabilitate (SCR) nu au fost restabilite, în fapt situaţia financiară a Societăţii este una deteriorată semnificativ dată fiind valoarea negativă a fondurilor proprii deţinute de aceasta. Prin Adresa nr. 23.776/13.09.2021, prin administra­torul temporar, Societatea a transmis autorităţii, pentru data de referinţă 13.09.2021, cuantumul datoriilor exigibile în valoare de 173.486.500,75 lei, precum şi lichidi­tă­ţile existente în conturile societăţii în sumă de 42.147.444,15 lei (din care cash-colateral aferent poliţelor de garanţii în valoare de 16.940.937 lei). Tot­odată, societatea a indicat şi fap­tul că sumele poprite în conturi erau în cuantum de 9.697.458 lei şi 1.440.079 euro. Astfel, rezultă faptul că la data de 13.09.2021 Societatea nu asigură cu disponibilităţi financiare plata obligaţiilor certe, lichide şi exi­gibile, astfel încât interesele asigu­raţilor şi ale celorlalţi creditori ai Societăţii sunt grav afectate“, arată ASF în decizia publicată în Monitorul Oficial.

Mediafax

×
Subiecte în articol: city insurance