x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Calendar fiscal 2015. Aflaţi care sunt datele limită până la care puteţi plăti taxele şi impozitele

Calendar fiscal 2015. Aflaţi care sunt datele limită până la care puteţi plăti taxele şi impozitele

de Daniela Ivan    |    12 Ian 2015   •   20:25
Calendar fiscal 2015. Aflaţi care sunt datele limită până la care puteţi plăti taxele şi impozitele
Sursa foto: BOGDAN IURASCU/JURNALUL NATIONAL

Vreţi să ştiţi care sunt datele până la care puteţi plăti fără penalizări taxele şi impozitele locale sau pe cele de la Fisc? Consultaţi calendarul fiscal pentru 2015. Acesta stabileşte termenele limită până la care contribuabilii persoane fizice sau juridice trebuie să depună la unitatea fiscală unde sunt arondaţi documentele fiscale şi să facă plăţile aferente impozitelor care trebuie plătite. Prin urmare, acest calendar se adresează nu numai firmelor, ci şi românilor care obţin bani din contracte de comision, din închirieri de locuinţe sau celor care lucrează ca liberi profesionişti sau care obţin venituri din alte activităţi comerciale.

Primăriile percep taxe pentru toţi proprietarii de locuinţe, terenuri, autovehicule, rulote, bărci, locuri de parcare sau garaje. Plata acestora se poate face fără majorări, în două tranşe, până pe 31 martie, respectiv 30 septembrie.

Românii care obţin venituri din activităţi independente impuse pe bază de norme de venit – notari, avocaţi, evaluatori, artişti etc. – au obligaţia să depună declaraţiile privind veniturile realizate până pe 25 mai. Însă, cei care opteză pentru determinarea venitului net în sistem real trebuie să anunţe acest lucru la Administraţia Financiară unde sunt arondaţi până pe 2 februarie.

Aceeaşi procedură trebuie urmată şi de oamenii care obţin bani din drepturi de proprietate intelectuală precum şi de cei care care cultivă şi vând flori, legume, ciuperci şi de către fermierii care obţin venituri din exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole sau din alte activităţi similare celor considerate activităţi agricole. Cererile se fac la unitatea fiscală unde contribuabilul este arondat şi tot aici se fac şi plăţile la trezorerie, care nu întotdeauna se află la aceeaşi adresă cu unitatea fiscală. Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente cu excepţia impozitului pe venituri din arendare şi a veniturilor din activităţi agricole trebuie să realizeze plăţile în datele de, 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie şi 21 decembrie. Persoanele care realizează venituri din închirierea camerelor în regim turistic trebuie să achite impozitul în două tranşe, respectiv 25 iulie şi 25 noiembrie.
Proprietarii care închiriază locuinţe, terenuri, spaţii comerciale şi industriale trebuie să meargă la secţiile financiare unde sunt arondaţi şi să depună declaraţiile privind veniturile realizate până pe 25 mai. Însă, cei care doresc să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real trebuie să anunţe acest lucru la Administraţia Financiară unde sunt arondaţi până pe 2 februarie.

Salariaţii nu trebuie să depună fişe fiscale la unităţile fiscale unde sunt arondaţi, chiar dacă au mai multe salarii. Veniturile din salarii se impozitează la sursă, cu 16% la fiecare loc de muncă, impozitare care este finală. Doar salariaţii care mai obţin şi venituri din activităţi independente sau din închiriere de bunuri au obligaţia să le anunţe şi ulterior să plătească impozite la unităţile fiscale unde sunt arondaţi. Calendarul Fiscal trebuie respectat deoarece depăşirea termenelor atrage după sine penalizări şi amenzi.

×