x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Canadienii de la Euro Sun Mining, tot mai aproape să scoată la lumină aurul de la Rovina

Canadienii de la Euro Sun Mining, tot mai aproape să scoată la lumină aurul de la Rovina

de Adrian Stoica    |    17 Mai 2021   •   07:20
Canadienii de la Euro Sun Mining, tot mai aproape să scoată la lumină aurul de la Rovina

După mai bine de 20 de ani de la oprirea exploatării aurului în România, aceasta ar putea fi reluată în curând. Nu o va mai face însă statul român, ci compania canadiană Euro Sun Mining. Ea a anunțat la bursa de la Toronto că a primit aprobarea autorităților române pentru a trece la etapa de Evaluare Strategică de Mediu (SEA) pentru proiectul său aurifer de la Rovina, din județul Hunedoara, unde se găsește cel de-al doilea cel mai bogat zăcământ de aur. Aurul care va fi extras de aici va fi topit și transformat în lingouri tot la Rovina, unde urmează să fie construită o uzină specială în acest sens. 

 

Potrivit companiei, împreună cu Agenția Județeană pentru Protecția Mediului Hunedoara, se lucrează acum pentru a primi acordurile și notificările de la toate autoritățile administrative necesare pentru aprobarea Certificatului de urbanism ca parte a procesului de autorizare. De asemenea, compania și autoritățile de mediu din România pregătesc lansarea consultărilor publice pe marginea proiectului aurifer de la Rovina, care ar urma să fie lansate în al treilea trimestru al anului 2021. În luna martie a acestui an, compania canadiană a anunțat că, potrivit studiului de fezabilitate realizat la Rovina, estimează o producție anuală potențială medie echivalent aur de 146.000 de uncii în primii zece ani (din cei 17 ani de exploatare) sau 106.000 uncii de aur și 19 milioane de livre de cupru anual (8,6 tone). De asemenea, cheltuielile totale inițiale de capital erau estimate la 399 de milioane dolari (329 de milioane euro) în Valea Rovina. Proiectul este structurat în mai multe faze și cuprinde două exploatări de suprafață, Colnic și Rovina, și mina subterană Cireșata.

Zăcământul de la Rovina se întinde pe o suprafaţă 94 de kilometri pătraţi şi se află la o distanţă de aproximativ 50 km de Roşia Montană şi la 20 de kilometri de Certej, unde alţi canadieni, cei de la compania Eldorado Gold, au în concesiune un perimetru aurifer. La Rovina se găseşte un minereu aur-cupru de tip porphyry copper, adică mai uşor de exploatat prin metoda flotaţiei, o tehnologie care nu presupune utilizarea cianurilor.

 

6% redevență la aur și 5% la cupru

 

În 2018, Guvernul României a adoptat hotărârea privind aprobarea licenţei de concesiune nr. 18.174/2015 a activităţii miniere de exploatare a minereului de cupru cu conţinut de aur în perimetrul Rovina, încheiată între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Societatea Comercială Samax România S.R.L, o companie deținută de Euro Sun Mining. Conform proiectului prezentat în 2018, rezervele care pot fi extrase de la Rovina, în următorii 20 de ani, erau estimate la cinci miliarde de dolari. De pe urma activității de la Rovina, statul va primi redevenţe de 6% pentru aurul produs şi 5% pentru cuprul produs, care în primii douăzeci de ani de activitate a exploatării miniere erau estimate la peste 300 de milioane de dolari.

 

×
Subiecte în articol: Euro Sun Mining aur