x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie După 7 ani de procese, o firmă din Grupul Carmistin despăgubită de stat pentru încălcarea abuzivă a legislației în domeniul fiscalității

După 7 ani de procese, o firmă din Grupul Carmistin despăgubită de stat pentru încălcarea abuzivă a legislației în domeniul fiscalității

de Redacția Jurnalul    |    12 Mai 2023   •   17:09
După 7 ani de procese, o firmă din Grupul Carmistin despăgubită de stat pentru încălcarea abuzivă a legislației în domeniul fiscalității

După acțiuni civile care au durat aproape 7 ani, societatea Carmistin Industrie SRL, parte din Grupul Carmistin - unul dintre principalii producători de alimente din România - a câștigat seria de procese intentate ANAF ca urmare a anulării, în anul 2016, a codului de taxă pe valoare adăugată.

Astfel, Curtea de Apel Ploiești, secția de contencios administrativ și fiscal, a casat sentința pronunțată inițial de Tribunalul Prahova, odată cu admiterea recursului făcut de Carmistin Industrie SRL, în contradictoriu cu Direcția Generala Regională a Finanțelor Publice Prahova, Administrația pentru Contribuabili Mijlocii și reprezentantul legal persoană fizică.

În rejudecare, Direcția General Regională a Finanțelor Publice Prahova a fost obligată la plata unor despăgubiri în cuantum 194.782,22 lei. Curtea a reținut că sunt îndeplinite condițiile răspunderii administrativ patrimoniale a  Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Prahova, Administrația pentru Contribuabili Mijlocii, pentru anularea codului de TVA al societății Carmistin Industrie SRL.

În motivare, Curtea arată că s-a făcut dovada faptei ilicite a autorității publice emitente a actului administrativ ilegal, respectiv că prejudiciul produs societății este cert și că există legătură de cauzalitate între fapta ilicită și prejudiciu. În ceea ce privește funcționarul public reprezentant al autorității publice emitente al actului administrativ ilegal, instanța a reținut și în cazul acestuia întrunirea celor 3 condiții privind prejudiciul, fapta ilicită și legătura de cauzalitate, însă a apreciat că obligarea autorității publice pe care o reprezintă la plata despăgubirilor este suficientă.

 

Pentru noi, câștigarea acestui proces reprezintă o reușită care ține, în mod evident, de principiu în primul rând, dar ține și de restabilirea adevărului și de respectarea drepturilor fiscale în mediul privat. Reușia noastră poate fi și un exemplu de perseverență pentru menținerea respectării acestor drepturi, a declarat Cristina Popa, director general adjunct în Grupul Carmistin.

Ce înseamnă anularea codului de TVA

Anularea codului de TVA de către organele fiscale competente este o măsură care vine să amendeze un comportament fiscal neadecvat al cotribuabilului. La evaluarea de risc realizată la momentul 2016 de către organzele fiscale la Carmistin Industrie SRL și ca urmare a constestației administrative depuse după luarea măsurii de anulare a codului de TVA, societatea evaluată nu se încadra în niciuna din situațiile luate în considerare de către organele fiscale atunci când recurg la măsura anulării codului de TVA. Totuși, în data de 25 aprilie 2016, Direcția Generala Regională a Finanțelor Publice Prahova, Administrația pentru Contribuabili Mijlocii, prin reprezentant legal persoană fizică, a anulat codul de TVA al societății Carmistin Industrie SRL, lucru care a determinat blocarea activității economice pentru care societatea fusese creată, cu consecințe dovedite în cele din urmă asupra patrimoniului acesteia.

×
Subiecte în articol: grupul Carmistin