x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Carnea de miel, mai scumpă cu 20%

Carnea de miel, mai scumpă cu 20%

de Irina Crudu    |    12 Mar 2010   •   00:00

Preţul cărnii de miel ar putea depăşi în acest an 20 de lei kilogramul în magazine, în creştere cu 20% faţă de anii trecuţi, în pofida faptului că puterea de consum va fi mai scăzută, a declarat Mihai Vili Dumitru, preşedinte al Patronatului Crescătorilor de Ovine (PACERO).

Direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) estimează că, în 2010, carnea de miel în viu la crescători va avea un preţ între opt şi zece lei/kg, faţă de şapte - nouă lei/kg anul trecut, în timp ce carnea de miel în carcasă, la poarta abatorului, fără TVA, se va situa între 16-20 lei/kg, comparativ cu 14-18 lei/kg în 2009.

Potrivit statisticilor, în ţările Uniunii Europene preţurile la carnea de miel/ied în carcasă sunt cuprinse în această perioadă între 19,1 lei/kg şi 25,3 lei/kg, cu mici diferenţe de la o ţară la alta.

Cu toate că statisticile arată că în ţările Uniunii Europene preţurile sunt ceva mai ridicate decât cele autohtone, marile lanţuri de magazine din România se vor aproviziona şi în acest an cu carne de miel din import, la fel ca şi în anii trecuţi, dacă preţurile din ţările UE vor fi mai accesibile decât cele ale mielului autohton.

În 2009, în România consumul mediu de carne de oaie şi capră a fost de 1,3 kg/locuitor/an, de două ori mai mic decât cel din ţările UE, care se ridică la 2,7 - 3 kg/locuitor /an.

×
Subiecte în articol: paste miel redactie pacero